10 podcasturi recomandate de redacția Moldova.org

Avantajele podcasturilor sunt multe, dar probabil cel mai important dintre ele este că le poți asculta oricând și oriunde: în mașină, în drum spre o destinație turistică din Moldova, în căști, cât faci curat prin casă sau alergi, sau chiar la iarbă verde, dacă ești plictisit/ plictisită. Echipa Moldova.org îți prezintă o listă de podcasturi pe care le ascultă cu drag și plăcere.

Sunt bine – un podcast lansat recent de către jurnalistele Victoria Colesnic și Natalia Sergheev despre sănătatea mintală. Emisiunile, care apar lunar, povestesc istorii adevărate și îi aduc la microfon pe cei care au curaj să vorbească despre experiențele proprii. Frici, demență, depresii, burnout, tulburare borderline – protagoniștii te vor invita în viața lor și îți vor explica, cu răbdare, cum e să le cunoști, accepți și depășești. 

Vast and Curious, cu Andreea Roșca – E singurul podcast în limba română pe care îl urmăresc și care apare cu maximă precizie, în fiecare vinere. E un podcast – emisiune, iar până la pandemie, discuțiile aveau loc în săli mari cu scenă și spectatori. Ador felul în care autoarea poartă discuțiile și își abordează invitații – antreprenori din România care povestesc din bucătăria afacerilor pe care o conduc. Discuțiile sunt mai mult decât economice, sunt lecții de viață, ambiție, perseverență, victorii și eșecuri.

Zest – Un alt podcast românesc pe care îl urmăresc cu drag. E o serie de interviuri cu oameni care scriu sau încearcă să scrie, fie că fac asta profesionist sau ca hobby. Veți găsi experiențe povestite sincer, lecții prețioase pentru cei la început de cale. Și, pentru că scrisul în zilele noastre e departe de a fi sinonim doar cu literatura, printre invitați veți descoperi și bloggeri, copywriteri, jurnaliști. 

Satul Mădălinei – un podacst – poveste în șase episoade. Acesta prezintă istoria Mădălinei, o fată de 18 ani dintr-o familie săracă suprinsă cerșind cu un bebeluș în brațe în metroul din București și devenită “obiectul salvării” unui grup de voluntari. Istoria este una reală, e documentată foarte bine și te face să te simți parte din satul virtual al Mădălinei. Podcastul te lasă cu multe întrebări, te face să contemplezi asupra educației, sărăciei, dragostei și altruismului. 

Autoarea, Ana Maria Ciobanu, revine peste 2 ani cu un episod bonus cu actualizări din viața Mădălinei.

The Daily – Un podcast clasic, ceva mai apropiat de stilul radio decât eternul This American Life, am descoperit acest produs de la New York Times recent. Am ascultat cele două episoade despre cancel culture, un fenomen controversat care ia amploare fiind amplificat de social media și de pandemie. Este vorba despre „pedepsirea” oamenilor care sunt prinși în flagrant pe internet: fie au spus ceea ce nu trebuie sau au fost filmați fiind rasiști, homofobi, etc. Unde tragi linia între dorința de a avea o societate corectă politic și pedepsirea fără judecată a oamenilor care au fost prinși în flagrant și chiar a apropiaților lor? Aici poți asculta episodul 1 și episodul 2

The Guilty Feminist – aici se întâlnesc chestiile mele preferate: feminismul și umorul. Deborah Frances-White este din Australia, dar locuiește de mult timp în UK, acolo unde produce The Guilty Feminist împreună cu invitate și invitați din tare multe domenii. Fiecare episod începe cu fraza „Sunt feministă, dar…”, pe care o continuă prezentatoarea și invitatele. Invitații sunt diverși, podcastul răspunde problemelor actuale și creează un spațiu sigur unde putem vorbi despre feminism și limitările acestuia.

Terrible, thanks for asking – dacă ești în căutare de povești de viață care să te emoționeze, să te șocheze, dar și să-ți dea speranță, acesta este podcastul potrivit. Terrible, thanks for asking (Teribil, mulțumesc că ai întrebat) explorează subiecte precum traumele din copilărie, moartea unei persoane dragi, boli incurabile, tulburări de sănătate mintală și multe altele. Poveștile invitaților nu sunt tocmai ușor de digerat, așa că înarmează-te cu o cutie de șervețele cu care să îți ștergi lacrimile.

Новое материнство – rușii au podcasturi foarte bune, iar Новое материнство este, cu siguranță, unul din ele. Gazdele podcastului au luat conceptul de maternitate și o analizează, alături de invitatele lor, din foarte multe unghiuri. De la mame singure la fiice care au preluat rolul de mamă pentru mamele lor și femei care vorbesc deschis despre faptul că nu doresc copii, podcastul abordează maternitatea contemporană și tot ce aceasta înseamnă în societatea rusească, și nu numai.

Bilet în Parlament – doi jurnaliști moldoveni, Ștefan Grigoriță și Felicia Nedzelschi discută actualitatea politică din Moldova, într-un mod tare fain, de parcă ai sta la o bere cu aceștia. Pe lângă documentarea excesivă a acestora, în care aduc atât perspectivă istorică dar și exemple din alte țări, aceștia mai fac niște tentative de a spune glume. În 90% din cazuri le reușește. 

Fall of Civilizations – unul din cele mai bune podcasturi istorice pe care l-am ascultat. Creatorul acestuia reușește să pună în perspectivă anumite evenimente care au dus la apariția unui popor/civilizații și cauzele decăderii acesteia. Așa afli că de fapt, de când lumea și pământul, tot se află într-un rând lung de domino, iar anumite acțiuni de la un capăt al lumii poate provoca consecințe dezastruoase la celălalt capăt, iar asta e ceva ce se întâmplă zilnic. 

Social Media Manageră și prietenă veche a Moldova.org devenită recent membră a echipei. Și-a transformat hobby-ul în job și acum face ca tu să te culci și să te trezești cu Moldova.org pe toate platformele posibile

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.