10:48:33 19.04.2024
Stiri

Autocare cu muncitori aduși cu forța la mitingul pro-Lukașenko din Minsk: „V-am chemat aici pentru a vă apăra țara"

Actualitate 16.08.2020 19:24 Vizualizări1581 Autor: Ziarul National
Autocare cu muncitori aduși cu forța la mitingul pro-Lukașenko din Minsk: „V-am chemat aici pentru a vă apăra țara


„V-am chemat aici nu pentru a mă apăra pe mine. Pentru prima dată într-un sfet de secol v-am chemat pentru a vă apăra țara și independența ei", a declarat președintele statului Belarus, Aleksandr Lukașenko, în Piața Libertății din Minsk, în timpul unui minting pro-guvernamental. Potrivit BBC, la eveniment au fost aduși cu forța sute de muncitori, transmite digi24.ro.

Un miting pro-guvernamental a avut loc în capitala Belarusului, unde sute de muncitori ar fi fost aduși cu forța, sub amenințarea pierderii locurilor de muncă. Evenimentul are loc în contextul în care protestatarii nemulțumiți de realegerea lui Aleksandr Lukașenko pregătesc o manifestație de amploare, la șapte zile de la scrutinul controversat, iar lidera opoziției, Svetlana Tihanovskaia, refugiată în Lituania, le-a cerut oamenilor să manifesteze pașnic.

În ciuda apelului pe rețelele de socializare, numărul participanților la mitingul pro-Lukașenko este destul de redus.

Mii de persoane au fost arestate în Belarus, în urma protestelor care au avut loc după ce preşedintele în exerciţiu Aleksandr Lukaşenko și-a reînnoit pentru a șasea oară mandatul în urma unui scrutin puternic contestat.

În urma acestor evenimente, președintele Lukașenko a discutat cu omologul său rus, Vladimir Putin, acesta din urmă asigurându-l cu privire la un ajutor militar al Rusiei pentru securitatea Belarusului.

„Ne-am înţeles cu el (cu Vladimir Putin): imediat ce facem prima cerere, un ajutor complet va fi furnizat (de către Rusia) pentru asigurarea securităţii Belarusului'', a spus Lukaşenko în urma unei convorbiri telefonice cu liderul de la Kremlin. ''Când este vorba despre dimensiunea militară, avem un acord cu Federaţia Rusă în cadrul Uniunii (Rusia-Belarus) şi OTCS (Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă)'', a amintit el, după ce a pus actualele manifestaţii din Belarus pe seama unor ingerinţe externe.

Pe de altă parte, sute de mii de oameni s-au adunat duminică după-amiază la Minsk, dar și în alte mari orașe din Belarus, pentru a manifesta împotriva lui Aleksandr Lukașenko. „Marșul libertății” se vrea a fi cea mai mare mobilizare antiregim de la alegerile prezidențiale de acum o săptămână, relatează BBC.

Cei mai mulți manifestanți au venit îmbrăcați în alb și cu flori în mână, așa cum s-a întâmplat și zilele trecute în timpul demonstrațiilor pașnice. S-au alăturat mișcării de protest muncitori din uzine, personal medical, dar și parașutiști. „O mare de alb și roșu”, notează un jurnalist străin care publică pe Twitter imagini impresionante.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md