image
Sursa foto: Nadejda Roșcovanu/Jurnal.md

Protestul agricultorilor afectați de secetă continuă: Au stabilit o întrevedere cu premierul Ion Chicu

Reprezentanți ai agricultorilor protestatari din toate raioanele se întâlnesc astăzi, la ora 12.00, cu premierul Ion Chicu și Grupul de lucru pentru depășirea crizei din domeniul agricol. Contactat de IPN, Andrei Andrei Dînga, agricultor din Ștefan Vodă, a precizat că în cadrul întâlnirii se vor pune în discuție revendicările agricultorilor și se va încerca să se găsească soluții.

Potrivit agricultorului, chiar dacă nu există un proiect de lege pentru declararea stării de urgență în agricultură, se va insista pe garantarea de către stat a creditelor contractate de agricultori și pe reeșalonarea datoriilor la bănci. „Statul, în această situație de criză majoră, trebuie să intervină masiv, să stabilizeze ramura agricolă, să nu pornească falimentări, plecări peste hotare”.

În opinia lui Andrei Dînga, argumentul că statul nu are bani nu este plauzibil, pentru că resurse financiare pot fi identificate sau pot fi aplicate alte instrumente legislative, non financiare, precum garanții de stat pentru credite, returnarea TVA-ului etc. El mai spune că în raionul Ștefan Vodă, din cauza grindinei, au fost pierderi de 100 de milioane de lei în cazul grâului și rapiței. Pierderile din cauza secetei în cazul culturilor din cea de-a doua grupă (floarea soarelui, porumb etc.) se ridică la 260 de milioane de lei.

„Oamenii sunt disperați total. Mulți dintre colegi spun că așa ceva se întâmplă o dată la 100 de ani. Ultima dată așa dezastru a fost în 1946. Agricultorii de peste 60 de ani nu țin minte așa situație”, a adăugat Andrei Dînga.

Solicitat de IPN, Sergiu Popușoi, agricultor din raionul Leova, a spus că așteaptă de la întrevederea cu autoritățile ca revendicările agricultorilor să fie acceptate. „Sperăm și avem mari așteptări că o să ajungem la un compromis și vom fi auziți și înțeleși”. Potrivit agricultorului, acum aceștia au nevoie de susținere pentru a planta grâul și prelucra pământul pentru anul viitor, pentru că sunt la limita puterilor și finanțelor. În acest an, Sergiu Popușoi a spus că porumbul a fost afectat practic în totalitate, la fel și floarea soarelui.

Într-o postare pe o rețea de socializare premierul a recunoscut că agricultorii din Ștefan Vodă, Căușeni și Cahul sunt într-o situație foarte dificilă și au nevoie mare de ajutor, spunând că le va acorda ajutorul necesar în măsura posibilităților bugetului și țării.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: