A fost aprobat programul calendaristic pentru organizarea și desfășurarea alegerilor prezidențiale. Când va începe perioada electorală

Programul calendaristic pentru realizarea acţiunilor de organizare şi desfăşurare a alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 1 noiembrie 2020 a fost aprobat astăzi de CEC. În conformitate cu prevederile acestuia, perioada electorală pentru alegerile prezidențiale va începe la 25 august curent.

Foto: UNIMEDIA

Documentul stabilește acțiunile ce urmează a fi întreprinse pentru organizarea scrutinului, termenele de realizare a acestora, precum și responsabilii de fiecare acțiune pornind de la competențele principalilor subiecți implicați în procesul electoral. Acesta urmează să fie transmis, spre informare şi realizare în limita competențelor, partidelor politice, instanței judecătorești, autorităților publice centrale și locale, precum şi organelor electorale, după constituirea lor.

Până astăzi, mai multe partide și-au anunțat candidatul care va lupta pentru fotoliul de șef al statului. Este vorba despre liderul formațiunii PUN, Octavian Țîcu, Fostul primar de Chișinău, Dorin Chirtoacă, Lidera PAS Maia Sandu, președintele Platformei DA, Andrei Năstase.

Șeful statului Igor Dodon a anunțat că la începutul lunii septembrie va anunța oficial dacă va participa sau nu la alegerile prezidențiale din acest an.

CEC a a elaborat proiectul Instrucțiunii cu privire la măsurile de prevenire a infecției Covid-19 în perioada electorală. Instrucțiunea reprezintă un plan de acțiuni care reflectă modul în care CEC va administra alegerile locale noi din 6 septembrie 2020 și cele pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 1 noiembrie 2020.

Printre măsurile de protecție pentru alegători sunt: accesul acestora în secția de votare și sediul organelor electorale doar cu echipament de protecție (măști, mănuși etc.), efectuarea obligatorie a termometriei la intrarea în secția de votare a fiecărui alegător, totodată aceștia se vor prezenta la secțiile de vot cu pixurile personale.


Pub