Andrei Năstase: „Haideți să nu facem proteste partinice, dar sa fim, indiferent de culoarea politică, alături de fermieri - temerarii noștri”

Platforma DA sprijină agricultorii în acțiunile de manifestare civică și îndeamnă forțele politice din țară să se unească. „Fac apel către toată țara să fim alături de fermieri, să fim alături de agricultori cu tot ce putem. Vă îndemn pe toți făcând abstracție de culorile politice pe care le reprezentăm sau pe care le împărtășim să sprijinim temerarii noștri”, a declarat liderul formațiunii, Andrei Năstase, într-un live pe Facebook.

Foto: UNIMEDIA

„Astăzi cei care sunt în prima linie a manifestației civice a protestelor sunt anume fermierii, sunt agricultoriii, sunt talpa țării. Iată de ce în calitatea mea de cetățean întâi de toate, în calitatea mea de om, născut și crescutcu grijile și nevoile oamenilor de la țară fac apel către toată țara să fim alături d efermieri, să fim alături de agricultori cu tot ce putem. Vă îndemn pe toți făcând abstracție de culorile politice pe care le reprezentăm sau pe care le împărtășim.

Sunt alături de fermieri și vreau să le spun și criticilor noștri care spun că nu suntem alături acolo, că noi prin inițiativele noastre din Parlament, prin inițiativele noastre locale am fost întotdeauna alături de oameni. Alexandru Slusari și cei mai buni specialiști în agricultură, au venit cu diferite initiative care iată încetul cu încetul sunt acceptate de către cei de la guvernare, dar pentru ca reușita să se producă până la capăt, e nevoie și de suportul popular.

Îndemn toată societatea, îndemn toți oamenii de bună credință să vină să fie alături de agricultori, să vină cu apă, alimente, așa cum am făcut-o noi, cei de la Platforma DA, din 2015 până în prezent,protestând și acționând, solidarizându-ne unii cu alții. Îndemn toate forțele politice din țară să facă abstracție de culorile politice pentru seceta, interperiile naturale, nu aleg după culoarea politică. Vă îndemn pe fiecare dintre dv., să nu ne facem fiecare dintre noi protestele noastre, proteste partiinice, proteste ideologice, haideți împreună cu toții să ne unim în jurul unei probleme și a unor soluții pentru țara noastră”, a declarat Andrei Năstase.

Pe 14 august, mai mulți femrieri au blocat traseul Chișinău-Hîncești cu tehnică agricolă și au pornit într-un marș spre capitală. Șeful statului, Igor Dodon, a calificat manifestațiile cu implicarea agricultorilor drept „încercări ale unor politicieni de a destabiliza situația, pentru a-și majora șansele la alegerile prezidențiale care vor avea loc în toamnă”.

În cadrul unei întâlniri cu agricultorii la Cahul, prim-ministrul Ion Chicu i-a acuzat că protestele acestora sunt orchestrate politic de către membri ai Platformei Demnitate și Adevăr și că ar fi ilegale, iar intențiile protestatarilor sunt doar de a câștiga mai mulți bani de la bugetul de stat. Vicepreședintele Platformei DA, Alexandr Slusari, a respins aceste acuzații.

Agricultorii din zona de sud-est și centru a țării au anunțat de luni proteste în șase locații din țară. Aceștia susțin că au epuizat deja toate posibilitățile de identificare a resurselor financiare pentru plata salariilor angajaților, pentru achitarea impozitelor la buget, achitarea datoriilor, procurarea de piese, motorină și alte cheltuieli.

La începutul lunii august, Guvernul a decis alocarea a 200 mln de lei pentru fermierii care au avut de suferit în urma secetei din acest an. Astfel, peste 200 mii de hectare vor fi despăgubite, cu peste 1000 lei per hectar.


Pub