Procedura de obținere a subvențiilor pentru agricultorii, care au înregistrat pierderi mai mari de 60% din recoltă, va fi simplificată

Regulamentul privind stabilirea modului de acordare a compensațiilor pentru diminuarea consecințelor calamităților naturale asupra recoltei anului 2020 va fi modificată. O decizie în acest urmează să fie aprobată la următoarea ședință a Guvernului. Anunțul a fost făcut de ministrul Agriculturii Ion Perju, după discuțiile de astăzi cu reprezentanții sectorului agricol.

Foto: UNIMEDIA

„MADRM va simplifica procedura de depunere a dosarelor pentru agenții economici care au înregistrat pierderi mai mari de 60 la sută și sunt eligibili de a beneficia de compensația pentru diminuarea pagubelor cauzate de seceta din anul curent.

În context, va fi exclusă necesitatea prezentării extrasului din Registrul bunurilor imobile sau din Registrul contractelor de arendă. În schimb, agricultorii vor trebui să prezinte un certificat ce confirmă suprafața de teren agricol deținută sau prelucrată și cultura cultivată pe aceasta, document eliberat de autoritatea publică locală/primăria unde producătorul agricol își desfășoară activitatea”, menționează ministrul.

Oficialul speră că modificările efectuate vor scurta perioada de pregătire a dosarului, iar mijloacele financiare vor ajunge mai repede la agricultori pentru a demara lucrările agricole de toamnă.

Premierul lon Chicu a avut astăzi o întrevedere cu mai mulți agricultori și a anunțăat că au reușit să ajungă la un numitor comun pe mai multe aspecte.

Pe 14 august, mai mulți fermieri au blocat traseul Chișinău-Hîncești cu tehnică agricolă și au pornit într-un marș spre capitală.

În cadrul unei întâlniri cu agricultorii la Cahul, prim-ministrul Ion Chicu i-a acuzat că protestele acestora sunt orchestrate politic de către membri ai Platformei Demnitate și Adevăr și că ar fi ilegale, iar intențiile protestatarilor sunt doar de a câștiga mai mulți bani de la bugetul de stat. Vicepreședintele Platformei DA, Alexandr Slusari, a respins aceste acuzații.

La începutul lunii august, Guvernul a decis alocarea a 200 mln de lei pentru fermierii care au avut de suferit în urma secetei din acest an. Astfel, peste 200 mii de hectare vor fi despăgubite, cu peste 1000 lei per hectar.


Pub