image
Sursa foto: amcham.md

Cum pandemia afectează afacerile din Republica Moldova

Prognozele antreprenorilor din RM asupra veniturilor anticipate, planurile investiționale, toate sunt într-o dinamică descendentă. Majoritatea companiilor raportează scăderea veniturilor, mai ales de industriile care implică interacțiune umană (HORECA, turismul, educația) sau cele puternic ancorate la piața de export precum industria ușoară. În condițiile create, oamenii de afaceri consideră necesar să fie reduse impozitele, taxele și a alte contribuții, să fie oferită vacanță la plata impozitelor, să fie subvenționate plățile la chirie și să fie eliminate constrângerile administrative și birocratice.

Sunt concluziile expuse în stidiul „Impactul pandemiei COVID-19 asupra activității companiilor din Moldova: realităţi, aşteptări, acţiuni. Ediţia: august 2020”, realizat de Camera de Comerț Americană din Moldova (AmCham) și prezentat astăzi la Chișinău.

„2020 este un an cu totul deosebit. Natural, sondajul reflectă această nouă normalitate: prognozele antreprenorilor asupra veniturilor anticipate, planurile investiționale, toate sunt într-o dinamică descendentă. Conform rezultatelor sondajului, majoritatea companiilor (87% din numărul total de participanți) au raportat scăderea nivelului veniturilor, aici vorbim mai ales de industriile care implică interacțiune umană (HORECA, turismul, educația) sau cele puternic ancorate la piața de export precum industria ușoară. Totuși, în pofida măsurilor restrictive, unele companii au reușit să mențină veniturile la nivelul anului trecut sau chiar a le spori. În perspectivă de scurtă durată, 40% dintre respondenți anticipează o scădere cu mai mult de 35%, comparativ cu veniturile obținute în aceeași perioadă a anului 2019”, a precizat directorul adjunct AmCham, Adrian Gheorghiță.

tabeltabel

Potrivit studiului, mulți dintre respondenți au semnalat probleme ce țin de diminuarea cererii de produse și servicii pe piața internă (77%) și pe cea externă (44%), condițiile de activitate impuse de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (2/3), întârzieri la plata facturilor emise, de unde și apar blocajele financiare. În vederea atenuării impactului economic jumătate din respondenți au răspuns că vor amâna investițiile strategice și cele curente, reduc costurile de chirie și cele de personal. Totodată, unele companii denotă o doză de adaptabilitate mai mare, 35% din respondenți intrând pe piața online, iar 9% explorând noi oportunități de export.

tabeltabel

În cadrul sondajului, companiile au avut ocazia să se expună asupra unor măsuri pe care le consideră necesare de a fi implementate de stat în vederea stimulării relansării economice. În acest sens, în ordinea răspunsurilor cumulate de fiecare, urmează a fi reduse impozitele, taxe și a alte contribuții (80%); oferită vacanța la plata impozitelor (75%); subvenționate plățile la chirie (70%); eliminarea constrângerilor administrative, birocratice și de alt gen ce țin de interacțiunea cu autoritățile publice.

„Noi vom continua să livrăm aceste mesaje către autoritățile publice, în vederea implementării în timp util a celor mai potrivite măsuri de stimulare a creșterii economice sustenabile. Credem că aceste date vor ajuta Guvernul și alte părți interesate să dispună de o imagine la zi privind amploarea crizei atât la nivelul general al economiei naționale, cât și impactul măsurilor de susținere economică în perioada pandemică asupra diferitor sectoare economice”, a mai declarat Adrian Gheorghiță.

AmCham Moldova este o asociație de business care reunește 135 de companii cu investiții americane, străine și locale, având drept misiune promovarea investițiilor în Republica Moldova prin colaborare cu autoritățile publice şi liderii comunității de afaceri pentru dezvoltarea și promovarea unui climat de business mai favorabil în Moldova.

Noutăţile partenerilor

comentarii: