(video) Protestele agricultorilor cotinuă. Poliția semnalează încălcări contravenționale și spune că va acționa în condițiile cadrului legal

Agricultorii nu cedează și își continuă protestele. Manifestanții au blocat traseul Chișinău-Hîncești cu tehnică agricolă și au pornit într-un marș spre capitală. În același timp, reprezentanții Inspectoratului General al Poliției susțin că fermierii ar putea fi documentați pentru „Deplasarea neautorizată în grup pe drumurile publice” și „Blocarea intenţionată a unei benzi de circulaţie sau a arterelor de transport”.

Foto: captură video/Democrația acasă

„Pe parcursul deplasării organizate, participanții la proces au admis abateri de la cadrul normativ, care cad sub incidența articolelor 243/1 „Deplasarea neautorizată în grup pe drumurile publice” și art. 225 Cod Contravențional „Blocarea intenţionată a unei benzi de circulaţie sau a arterelor de transport”, fapt pentru care poliția va documenta și va acționa în condițiile cadrului legal”, se arată într-un comunicat al Poliției.

Potrivit unor imagini publicate live de către liderul Partidului „Democrația Acasă”, Vasile Costiuc, se vede cum zeci de unități de tehnică agricolă au fost lăsate la Dănceni, raionul Ialoveni, blocând o bună parte din traseu. Mai mulți polițiști prezenți la fața locului au încercat să convingă manifestanții să mute tractoarele din drum.

Poliția îi îndeamnă pe participanți la protest să respecte regulile de întrunire, în contextul pandemiei:

- participarea unui număr mai mic de 50 de persoane;

- respectarea măsurilor de sănătate publică;

- întocmirea obligatorie de către organizatori a listei de evidență epidemiologică a evenimentului după modelul (nume, prenume, număr de telefon, adresă de domiciliu, etc.).

De asemenea, Poliția menționează că întrunirile nu pot fi organizate în adiacentul instituțiilor publice, de învățământ, spitalelor sau altor locuri cu risc sporit de infecție.

Amintim că agricultorii au început de luni protestele, nemulțumiți de soluțiile propuse de autorități. Aceștia susțin că au epuizat deja toate posibilitățile de identificare a resurselor financiare pentru plata salariilor angajaților, pentru achitarea impozitelor la buget, achitarea datoriilor, procurarea de piese, motorină și alte cheltuieli.

La începutul lunii august, Guvernul a decis alocarea a 200 mln de lei pentru fermierii care au avut de suferit în urma secetei din acest an. Astfel, peste 200 mii de hectare vor fi despăgubite, cu peste 1000 lei per hectar.


Pub