Descoperire arheologică: Unealtă din os, folosită de oameni în urmă cu aproape 500.000 de ani

Arheologii declară că au identificat primele unelte de os cunoscute din arhiva arheologică europeană.

Foto: BBC

Uneltele au fost găsite în renumitul sit Boxgrove din West Sussex, care a fost excavat în anii ‘80-’90. Uneltele osoase proveneau de la un cal pe care oamenii îl vânaseră pentru carne.

Bucățile de piatră găsite în jurul animalului sugerează că cel puțin opt indivizi lucrau pentru a face cuțite.

Ce spun arheologii?

Interesant este că cercetătorii au descoperit dovezi ale prezenței altor persoane, cel mai probabil tineri sau oameni mai în vârstă, membri ai comunității. Acest lucru poate indica structurile sociale ale strămoșilor noștri.

În timpul excavațiilor, arheologii au descoperit sute de unelte de piatră, împreună cu oase de animale, datate acum 500.000 de ani, relatează BBC, citează Playtech. Uneltele au fost realizate de specia Homo heidelbergensis, un posibil strămoș al oamenilor moderni și al neanderthalilor.

Cercetătorii au reconstruit exact tipul de piatră folosit pentru crearea uneltelor, cu ajutorul modelului lăsat de bucățile rămase. Oamenii trebuie să fi luat cu ei instrumentele, deoarece acestea nu au fost recuperate. Deși nu se știe cum a ajuns calul acolo, acesta nu era folosit doar pentru hrană.

Simon Parfitt, de la Institutul de Arheologie al Universității din Londra (UCL) și Dr. Silvia Bello, de la Muzeul de Istorie naturală din Londra, au analizat oasele și au constatat că multe dintre acestea au fost utilizate ca instrumente numite „re-toucher”.

„Acestea sunt printre primele unelte care nu sunt făcute din piatră din istoricul arheologic al evoluției umane. Ar fi fost esențiale pentru fabricarea cuțitelor de piatră găsite în peisajul mai larg al Boxgrove”, a explicat Simon Parfitt.

Dr Bello a adăugat: „constatarea demonstrează că societățile umane timpurii au înțeles proprietățile diferitelor materiale organice și modul în care ar putea fi utilizate drept instrumente pentru îmbunătățirea fabricării uneltelor.”

Ea a explicat că „acest lucru oferă dovezi suplimentare că populațiile umane timpurii de la Boxgrove au fost sofisticatr din punct de vedere cognitiv, social și cultural”.

Proiectul care a permis descoperirea uneltelor a fost finanțat de către Historic England, Consiliul de Cercetare a Artelor și Umanității, cu sprijinul Institutului de Arheologie al UCL, Muzeul de Istorie Naturală și Muzeul Britanic.


Pub