(video) Belarus: Svetlana Tihanovskaia cere primarilor de orașe să organizeze proteste pașnice, într-o nouă adresare video

Principala rivală a președintelui belarus, Alexandr Lukașenko, Svetlana Tihanovskaia, a publicat astăzi o nouă înregistrare video către poporul belarus. Fosta candidată la alegerile prezidențiale a mulțumit tuturor susținătorilor săi și a îndemnat primarii orașelor din Belarus să organizeze proteste pașnice în următoarele zile, menționând că „belarușii nu vor dori să mai trăiască cu vechea conducere”.

Foto: focus.ua

Mai jos, vedeți discursul integral al Svetlanei Tihanovskaia, înregistrat în Lituania, unde se află în exil din data de 11 august 2020.

„Dragi prieteni! În ultimele luni, am făcut imposibilul. În urmă cu șase luni, nimeni nu credea că Belarusii ar putea uni și spune „Nu” vechiului regim. Dar s-a întâmplat. Am venit la secțiile de votare și am făcut alegerea noastră - legal, pașnic și cu demnitate.

Vreau să vă mulțumesc oamenilor care au fost alături de mine: echipa mea, Valerii Tsepkalo și Viktor Babariko. Vreau să mulțumesc fiecărei persoane, fiecărui alegător care a votat pentru mine, pentru schimbările din țara noastră. Și noi, susținătorii schimbării, suntem majoritatea. Există dovezi documentare în acest sens - copii ale proceselor-verbale. Acolo unde comisiile au numărat voturile corect, pentru mine au votat 60 sau 70% din alegători, Iar în Novaia Borovaia - 90%. Belarușii nu vor dori să mai trăiască cu vechea conducere. Majoritatea nu cred în victoria lui.

Am spus întotdeauna că trebuie să ne apărăm alegerea doar în mod legal, fără violență. Iar autoritățile au transformat ieșirea pașnică a cetățenilor pe străzi într-un masacru sângeros. Situația este critică. Privesc cu durere ceea ce se întâmplă în țara noastră în ultimele zile. Pentru mine și, sunt sigură, pentru fiecare dintre noi, susținătorii schimbării, viața umană este cel mai valoros lucru.

Trebuie să oprim violența de pe străzile orașelor din Belarus. Rog autoritățile să oprească aceste acțiuni și să înceapă un dialog. Cer tuturor primarilor orașelor ca în zilele de 15 și 16 august să organizeze adunări masive și pașnice în fiecare oraș.

Apar noi acțiuni pașnice pe străzile orașelor noastre - „lanțuri de solidaritate” ale femeilor cu flori. Absolut pașnice. Ele arată lumii întregi că noi, belarușii, suntem oameni deschiși, cinstiți și că suntem împotriva violenței. Mulțumesc angajaților care au refuzat să efectueze ordine penale împotriva cetățenilor lor. Vreau să le mulțumesc celor care nu se mai tem și au intrat în grevă. Mulțumesc angajaților BMZ, [Minsk] Electrotechnical Plant, MAZ, companiilor IT de la HTP și a altor echipe care s-au alăturat.

Să ne apărăm alegerea împreună. Abonați-vă toți cei care ați votat pentru mine, Svetlana Tihanovskaia. Link-ul va fi sub videoclip. Vă rugăm să nu stați deoparte. Vocile noastre trebuiesc auzite”.

Protestele din Belarus continuăr deja a cincea zi. Zeci de mii de oameni au ieşit în stradă joi seara în Belarus pentru a manifesta împotriva represiunii violente a mişcării de protest declanşate de realegerea controversată a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko

Conform informaţiilor publicate de mass-media de opoziţie, mii de muncitori de la uzine de stat au ieșit în stradă și cer repetarea alegerilor. Acţiuni de protest au avut loc în fabrici importante precum BelAZ (camioane), Maz (maşini), Grodno Azot (produse chimice) şi Grodno Zhilstroy (construcţii). Mai mulţi jurnalişti din presa de stat şi-au anunţat demisia în ultimele zile.

Aproximativ 100 de poliţişti au fost răniţi, dintre care 28 au fost spitalizaţi. Nu a fost furnizat niciun raport detaliat cu privire la manifestanţi, împotriva cărora s-au folosit gloanţe de cauciuc, bastoane şi grenade asurzitoare. Autorităţile au confirmat moartea unui bărbat în arest şi a unui protestatar în Minsk. Ele au recunoscut utilizarea marţi, la Brest, de gloanţe adevărate de către poliţie, care au rănit o persoană.

Persoane arestate în timpul protestelor şi deţinute în închisoarea Okrestina din Minsk au fost eliberate joi seara în grupuri mici, fiind vorba în mare parte de femei. Cel puţin 500 de rude ale deţinuţilor aşteptau în afara zidurilor închisorii.

Amintim că la data de 11 august, după ce a părăsit Belarus, lidera opoziției belaruse, Svetlana Tihanovskaia a mărturisit că decizia de a părăsi țara după alegerile prezidențiale de luni a fost una „foarte dificilă” și că s-a temut pentru siguranța copiilor ei.

Totodată, Tihanovskaia apare într-un alt video în care îndeamnă cetățenii să renunțe la proteste și să accepte „rezultatul alegerilor” din Belarus, despre care opoziția belarusă susține că a fost rostit sub presiune.


Pub