Dodon, despre protestele cu implicarea agricultorilor: Unii politicieni vor să destabilizeze situația, în ajunul prezidențialelor

„Protestele cu implicarea agricultorilor sunt niște încercări ale unor politicieni de a destabiliza situația, pentru a-i majora șansele la alegerile prezidențiale care vor avea loc în toamnă”. Declarația a fost făcută de șeful statului, Igor Dodon, în cadrul emisiunii „Președintele răspunde”.

„Cu ce scop se fac aceste încercări de a provoca proteste? Maia Sandu încearcă să facă proteste duminică, alții încearcă să aducă agricultorii la Chișinău și vin cu tractoarele pe drum spre Chișinău. Care este scopul? Sper că cetățenii Republicii Moldova înțeleg foarte bine, se încearcă să se ridice temperatura înainte de alegerile prezidențiale, care urmează să aibă loc în toamna acestui an”, a declarat Igor Dodon.

„Ce cer ei, schimbarea Guvernului? Alt Guvern în această situație nu făcea față. Imaginați-vă că acest Guvern cade și ce se întâmplă? Ați văzut ce au făcut cei de la Harvard, ei au demonstrat ce pot să facă. O să pierdem 2-3 luni trebuie să fie iarăși discuții în Parlament, iarăși încercarea de a găsi un compromis, iar noi intrăm în toamnă, cu secetă, cu problemele agricultorilor. Aceste proteste sunt niște încercări ale unor politicieni de a destabiliza situația, pentru a-și majora șansele la alegerile prezidențiale, care vor avea loc în toamnă. Cu interesele cetățenilor aceste procese nu au absolut nimic, zero”, a mai precizat șeful statului.

Potrivit acestuia, în raioane, autoritățile reprezentând diferite forțe politice caută soluții pentru problemele existente: „Joi am fost la Telenești, un raion destul de dificil din punct de vedere al electoratului. Este o coaliție la nivel de raion, foarte pestriță, acolo e și PLDM și PD, și PSRM, și Șor, toți împreună și au găsit limbă comună și se mișcă înainte, încearcă să rezolve problemele cetățenilor. Primarul de Telenești mi-a spus: noi încercăm să rezolvăm problemele oamenilor, iar oamenii se uită la ce se întâmplă la Chișinău și râd de ceea ce are loc în Parlament”.

Șeful statului a venit cu un apel către toate forțele politice: „Vă rog foarte mult, lăsați discuțiile, dezbaterile, o să dovediți la alegeri, o să reușiți toți. Haideți să încercăm să găsim consens pe subiectele care interesează cetățenii, să lăsăm deoparte destabilizarea situației. Nu avem nevoie de destabilizare, nu va fi bine pentru nimeni, pentru oameni nu va fi bine, și să mergem înainte”.

Astăzi, manifestanții au blocat traseul Chișinău-Hîncești cu tehnică agricolă și au pornit într-un marș spre capitală.

În cadrul unei întâlniri cu agricultorii la Cahul, prim-ministrul Ion Chicu i-a acuzat că protestele acestora sunt orchestrate politic de către membri ai Platformei Demnitate și Adevăr și că ar fi ilegale, iar intențiile protestatarilor sunt doar de a câștiga mai mulți bani de la bugetul de stat. Vicepreședintele Platformei DA, Alexandr Slusari, a catalogat acuzațiile ca fiind aberații.

Agricultorii din zona de sud-est și centru a țării au anunțat de luni proteste în șase locații din țară. Aceștia susțin că au epuizat deja toate posibilitățile de identificare a resurselor financiare pentru plata salariilor angajaților, pentru achitarea impozitelor la buget, achitarea datoriilor, procurarea de piese, motorină și alte cheltuieli.

Ulterior, zeci de agricultori au ieșit la protest la Cimișlia, cu tot cu tehnica agricolă. Aceștia se plâng pe consecințele dezastruoase ale înghețurile și lipsa precipitațiilor din prima parte a anului 2020 și sunt nemulțumiți de compensațiile propuse de Guvern, despre care susțin că sunt insuficiente.

La sfârșitul lunii iulie, agricultorii din sudul țării au scos tehnica agricolă și au blocat traseul Chișinău - Căușeni, în semn de protest în legătură cu situația dezastruoasă din sectorul agricol. Aceștia și cer soluții Guvernului pentru a atenua consecințele calamităților naturale din ultimele luni în agricultură.

La începutul lunii august, Guvernul a decis alocarea a 200 mln de lei pentru fermierii care au avut de suferit în urma secetei din acest an. Astfel, peste 200 mii de hectare vor fi despăgubite, cu peste 1000 lei per hectar.


Pub