ANI, despre sesizările depuse de mai mulți deputați în legătură cu averile altor parlamentari: Nu vom admite nicio ingerință în activitatea noastră din partea politicului sau a altor persoane

Autoritatea Națională de Integritate a venit cu mai multe precizări în contextul sesizărilor depuse de mai mulți deputați legate de neconformități din declarațiile de avere și interese personale ale unor deputați din Parlamentul Republicii Moldova. Într-un comunicat de presă, ANI notează că toate petițiile și sesizările care sunt expediate în atenția Autorității, de către organizațiile publice, organizațiile non guvernamentale, demnitari, aleși locali, sunt distribuite spre examinare Inspectoratului de Integritate, în mod aleatoriu, prin sistemul electronic ”e-Integritate, iar inspectorii de integritate își îndeplinesc atribuțiile în mod obiectiv, fiind total independenți în luarea deciziilor.

Foto: noi.md

„Conform legilor speciale ale ANI, inspectorii de integritate își îndeplinesc atribuțiile în mod obiectiv, fiind total independenți în luarea deciziilor, nu solicită și nici nu primesc dispoziții, inclusiv de la președintele sau vicepreședintele ANI, fiind direct responsabili de calitatea controalelor efectuate și a actelor de constatare emise”, scriu reprezentanții ANI.

Aceștia mai menționează că nu au admis prioritizări sau favorizări în procedura de examinare a petițiilor după categoria subiecților declarării averii și intereselor personale, toate sesizările fiind obligatorii și examinate în conformitate cu legislația în vigoare, inclusiv și demersurile expediate din numele deputaților, indiferent din care fracțiune parlamentară sunt parte, sunt tratate în mod egal. Totodată, spun că în cazul în care se va stabili încălcări ale legislației, Inspectoratul de Integritate al ANI va emite acte de constatare, cu informarea subiecților și a publicului.

„În activitatea sa, ANI se bazează și respectă cu strictețe principiile legalității, independenței, imparțialității, transparenței și egalității, clar stabilite de prevederile legale, și nu va admite nicio ingerință în activitatea sa din partea politicului sau a altor persoane. De aceea, solicităm ca numele Autorității să nu mai fie atras în declarațiile politice”, notează ANI.

În ultimele săptămâni, pe numele mai multor deputați au fost trimise sesizări la ANI și PG, ce le vizează averea. Este vorba de Viorica Roșca, Dumitru Alaiba, Mihai Popșoi, Doina Gherman, Vladimir Bolea, Radu Marian, Oleg Sîrbu, Sergiu Sîrbu, Andrian Candu , Iurie Reniță și Eleonora Graur.

Ultima sesizare în acest sens a fost depusă de către socialistul Oleg Lipskii pe numele deputatei Pro-Moldova Eleonorei Graur.


Pub