14 august 2020. COVID-19, PE SCURT: 396 cazuri noi de infectare și șase decese. Doi medici, soț și soție, din Cimișlia, răpuși de virus

oms moldova

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

396 cazuri noi de infectare și șase decese

396 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintre care 22 în Transnistria. Cazurile au fost confirmate în urma procesării a 2359 teste. Din numărul total de cazuri, un caz este de import (Uzbekistan).  Astfel, bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 29483 cazuri.

Din numărul total de cazuri, 25 sunt lucrători medicali: medici-9,  asistenți medicali- 15, personal auxiliar-1.

Starea de sănătate a persoanelor infectate  – 466 de pacienți sunt în stare gravă, dintre care 25 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată.

Alte 280 persoane au fost tratate și externate. În total, 20556 persoane au fost vindecate  de COVID-19.

Totodată informăm despre înregistrarea altor șse decese provocate de COVID-19.

Doi medici, soț și soție, de la Spitalul Cimișlia au fost răpuși de COVID-19

Doi medici, soț și soție, de la Spitalul raional din Cimișlia au decedat din cauza complicațiilor provocate de coronavirusul de tip nou. Este vorba despre medicii Iacob și Maria Păpușoi. Astăzi, pe pagina de Facebook a spitalului a fost anunțat decesul lui Iacob Păpușoi. „Cu profunda tristete aducem vestea despre trecerea in nefiinta a fostului coleg-medic Iacob Papusoi, care la virsta de 66 ani a pierdut lupta cu virusul ucigas. Aducem condoleante familiei, rudelor si celor apropiati in legatura cu dramatica soarta a familiei. Exprimam cele mai frumoase amintiri si respect pentru activitatea de peste 40 ani in sistemul medical din raion a medicului Papusoi Iacob” se arată în mesajul instituției.

Anunțul survine după ce acum cinci zile, colectivul Spitalului Cimișlia anunța decesul Mariei Păpușoi. „În plină viață, activă, energică, în timp scurt și fulgerător, a pierdut lupta cu virusul ucigător COVID-19 colega noastră – doctorul pediatru/endoscopist Maria Păpușoi. Timp de peste 40 de ani a consacrat profesionalismul în calitate de medic cetățenilor din raionul Cimișlia. A cunoscut-o multă lume drept o persoană energică, profesionistă, cu respect față de oameni.Comunitatea medicală a pierdut un bun specialist și un coleg cu dedicație și bunătate față de oameni”, se arată în mesaj.

„Părinți Solidari”, îngrijorată de manipularea informației privind numărul de copii cu COVID-19

AO „Părinți Solidari” își manifestă îngrijorarea în raport cu manipularea informației privitor la numărul de copii infectați cu COVID-19. Într-un apel către mass-media, asociația menționează că în ultimele luni s-a observat frecvente situații când sursele mass-media preiau comunicatele Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, fără a analiza complex informația, deseori prezentată tendențios, privitor la situația infectării cu COVID-19 în rândul copiilor. „Astfel, presa devine complice la acțiunile reprezentanților Guvernului și a unor cercuri politice de a prezenta în mod accentuat și ostentativ datele privind numărul de copiii bolnavi de COVID-19, în scopul de a submina eforturile părinților în vederea soluționării problemelor survenite ca urmare a nefuncționării, deja de 5 luni, a instituțiilor preșcolare. Prin lipsa abordării critice a comunicatelor guvernării, mass-media contribuie pe de o parte la manipularea opiniei publice prin prezentarea exagerată a unui singur aspect al problemei și pe de altă parte la amplificarea unui haos informațional deja existent în societate”, se arată în mesajul asoiației.

Chișinău: Iarmarocul şcolăresc va fi organizat în preajma CC „Zity Mall” din Calea Ieșilor

Primarul de Chișinău Ion Ceban a anunțat că iarmarocul şcolăresc va fi organizat în preajma CC „Zity Mall” din Calea Ieșilor 8, sectorul Buiucani, în perioada 26 – 30 august. A fost aleasă această locaţie deoarece la C.I.E. „Moldexpo”, unde de obicei era amenajat iarmarocul, este Centrul de triere a persoanelor suspecte la COVID – 19. Totodată, în perioada 25 august – 06 septembrie vor fi organizate iarmaroace pentru pregătirea elevilor de școală şi în sectoarele municipiului Chișinău, astfel ca să fie evitate aglomerațiile. „Solicit agenţilor economici, dar şi cetăţenilor să respecte în mod obligatoriu recomandările specialiştilor pentru a preveni infectarea cu noul tip de virus: distanța socială, purtarea măştilor de protecţie, folosirea substanţelor dezinfectante”, a menționat edilul.

R. Moldova cere sprijinul României pentru a procura vaccinul anti-COVID, dar şi medicamentul Remdesivir

R. Moldova a cerut sprijinul României pentru obținerea vaccinurilor anti-COVID-19 și a medicamentului Remdesivir utilizat în tratamentul OOVID, solicitat de România prin mecanismul de cooperare a Comisiei Europene. Solicitarea a fost făcută în cadrul unei întrevederi a directorului Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Eremei Priseajniuc cu Raed Arafat, Secretar de Stat în Ministerul Afacerilor Interne al României, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.„Rugămintea noastră este să examinați posibilitatea includerii Republicii Moldova în această solicitare pentru obținerea medicamentului Remdesivir, precum și a vaccinurilor Anti-Covid-19, pentru inițierea imunizării populației Republicii Moldova, în special din grupurile de risc major din țara noastră (lucrători medicali, persoane vârstnice, persoane cu comorbidități, copii etc.)” a menționat Eremei Priseajniuc.

Precizăm că ieri, într-o postare pe Facebook, președintele Igor Dodon a exprimat „interesul” R. Moldova să obțină vaccinul rusesc. Igor Dodon a scris că la întrevederea de miercuri pe care a avut-o cu ambasadorul rus Oleg Vasnețov i-a spus că R. Moldova „va expedia la Moscova un demers, în timpul apropiat”. Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că încă nu au fost efectuate testele de siguranță și eficacitate a vaccinului dezvoltat de Institutul Gamaleya din Rusia,

Abonează-te la newsletter-ul nostru lunar AICI și primește cele mai bune materiale. De asemenea, poți să ne dai follow pe Instagram sau Telegram.

  

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.