12:54:46 23.04.2024
Stiri

R. Moldova cere SPRIJINUL României pentru a procura vaccinul anti-COVID -19, dar şi medicamentul Remdesevir: „Mizăm pe susținerea României și a UE"

Actualitate 14.08.2020 08:00 Vizualizări1713 Autor: Ziarul National
R. Moldova cere SPRIJINUL României pentru a procura vaccinul anti-COVID -19, dar şi medicamentul Remdesevir: „Mizăm pe susținerea României și a UE


R. Moldova a cerut sprijinul României pentru a achiziționa vaccinuri anti-Covid -19, dar și medicamentul Remdesevir, aprobat pentru tratarea formelor grave de Covid-19.

Directorul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din R. Moldova (AMDM), Eremei Priseajniuc, a fost miercuri și joi la București, unde s-a întâlnit cu Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, cu omologul său de la Agenția Medicamentului din România, Bujor Eugen Almășan, dar și cu europarlamentarul Cristian Bușoi.

„Rugămintea noastră este să examinați posibilitatea includerii R. Moldova în această solicitare pentru obținerea medicamentului Remdesevir, precum și a vaccinurilor Anti-Covid-19, pentru inițierea imunizării populației R. Moldova, în special din grupurile de risc major din țara noastră (lucrători medicali, persoane vârstnice, persoane cu comorbidități, copii etc.)” i-a spus Eremei Priseajniuc lui Raed Arafat, potrivit unui comunicat al AMDM.

„Mizăm pe susținerea României și a UE în obținerea vaccinurilor anti-Covid-19, precum și a medicamentelor autorizate pentru tratamentul infecției cu coronavirus pentru cetățenii R. Moldova”, i-a spus directorul general al AMDM și europarlamentarului Cristian Bușoi, raportor al PE pentru programul de sănătate.

Cei doi au discutat despre posibilitatea includerii R. Moldova în solicitarea României către Comisia Europeană, pentru obținerea vaccinului anti-COVID-19, dar și a medicamentului Remdesivir - primul medicament autorizat la nivelul UE pentru tratamentul COVID-19 care și-a demonstrat eficiența în cazul pacienților diagnosticați cu noul coronavirus, potrivit comunicatului AMDM.

Totodată, Eremei Priseajniuc a semnat cu omologul său din România un Memorandum de înțelegere pentru colaborarea între cele două instituții.

„Cetățenii din R. Moldova pot conta pe susținerea mea în obținerea vaccinurilor anti-COVID-19 și a tratamentelor autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului pentru tratamentul împotriva noului tip de coronavirus. În UE facem toate eforturile pentru ca vaccinuri sigure și eficiente împotriva SARS COV 2 să ajungă cât mai repede la cetățeni. 23 de proiecte de cercetare au primit 128 de milioane de euro de la UE prin Programul Orizont 2020 pentru combaterea pandemiei. Peste 300 de echipe de cercetare din 40 de țări din UE sunt angrenați în lupta împotriva noului tip de coronavirus și sunt convins că priceperea, experiența lor, tehnica de înaltă performanță pe care o folosesc și, nu în ultimul rând, devotamentul lor pentru Cercetare și Medicină vor da rezultatele pe care le așteptăm cu toții”, a comentat pentru Deschide.md Cristian Bușoi.

La începutul acestei luni, România a primit deja mii de doze de Redemsivir în cadrul achiziției făcute prin programele Comsiei Europene, precizează Digi24.ro.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md