Linkuri accesibilitate

Riscul anchetei de la Victoriabank. Ce spune principalul acționar, Banca Transilvania din România


Chișinău. Un protest în fața Băncii Naționale, din șirul de acțiuni de stradă declanșate de aflarea devalizării sistemului bancar în 2014.
Chișinău. Un protest în fața Băncii Naționale, din șirul de acțiuni de stradă declanșate de aflarea devalizării sistemului bancar în 2014.

Banca Transilvania din România „are încredere” în sistemul juridic din Republica Moldova, potrivit unei declarații din partea liderilor acestei instituții.

Împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Banca Transilvania deține o cotă de peste 66 la sută din acțiunile Victoriabank, una din primele trei bănci din Republica Moldova.

Reprezentanții Băncii Transilvania susțin că se simt „penalizați” prin includerea Victoriabank în evenimente care au avut loc acum 6 ani în sistemul bancar din Moldova, fără a se ţine seama de acţionarii de acum, care nu au nicio legătură cu faptele de atunci.

Procuratura Anticorupție din Republica Moldova a anunțat, marți, că a pus sechestru asupra unor bunuri de 1,9 miliarde de lei moldovenești aparținând Victoriabank pe motiv că această bancă ar fi fost implicată în celebrul furt al miliardului

Comunicatul de presă mai adaugă că Banca Transilvania a investit în 2018 în acţionariatul Victoriabank, iar sosirea acestei bănci cu capital majoritar românesc în Republica Moldova „a fost salutată cu entuziasm şi speranţă de clienţi, de populaţie, de autorităţi şi de companii, după 10 ani în care nicio bancă străină nu a investit în ţară”.

Reprezentanții Băncii Transilvania subliniază că Victoriabank este acum o bancă modernă, transparentă şi puternică, iar clienţii şi economia au de câştigat în urma eforturilor acţionarilor de a moderniza banca, însă aceste progrese – realizate cu contribuţia esenţială a celor 1.200 de angajaţi ai Victoriabank - se pot pierde uşor fără stabilitate şi predictibilitate.

Banca Transil­va­nia este cea mai mare bancă din România, dacă e luată în calcul valoarea activelor gestionate, adică circa 19 miliarde de euro la final de 2019. La Bursa de la Bucu­reşti, instituţia de credit are o capitalizare de peste 2 miliarde de euro.

Pentru anul 2020 Banca Transilvania şi-a bugetat un profit net de circa 111 milioane de euro după cum se arată în bugetul supus votului acţionarilor la finele lunii aprilie.

De asemenea, Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), care este cel mai mare investitor instituţional în economia românească, deține 8,6% din Banca Transilvania, potrivit ultimului raport al consiliului de administraţie.

XS
SM
MD
LG