Fermierilor din mai multe raioane le-a ajuns cuțitul la os

Fermierilor din mai multe raioane le-a ajuns cuțitul la os

Fermieri din mai multe raioane din zona de sud-est și de centru a Republicii Moldova au participat la începutul săptămânii la proteste. Potrivit acestora, toate posibilitățile de identificare a resurselor financiare pentru achitarea impozitelor la buget, plata salariilor angajaților, achitarea datoriilor, procurarea de piese și motorină au fost epuizate. Ei au ieșit cu tehnica agricolă și au blocat circulația pe mai multe drumuri naționale.

În legătură cu protestele anunțate de agricultori, poliția a avertizat că va asigura ordinea publică, circulația rutieră, precum și va monitoriza regulile de prevenire a infectării cu virusul COVID-19.
„În acest context, oamenii legii solicită atât participanților la proteste, cât și tuturor cetățenilor, să manifeste înțelegere față de măsurile de ordine și siguranță publică, să respecte Legea și indicațiile forțelor de ordine, pentru ca acțiunile să se desfășoare în condiții optime. De asemenea, pentru a evita răspândirea virusului COVID-19 și pentru a nu pune în pericol sănătatea și siguranța persoanelor din comunitate, recomandăm participanților la acțiuni să respecte distanța socială și echiparea corespunzătoare cu măști”, se arată într-un comunicat al MAI.
Despre intenția de a participa la protest au anunțat fermieri și unii muncitori ai acestora din mai multe raioane, cum ar fi Leova, Cahul, Cantemir, Căușeni, Ștefan Vodă, Hâncești și Ungheni.
Potrivit Agrobiznes.md, fermierii au înaintat Guvernului Republicii Moldova și Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului următoarele revendicări:
• instituirea stării de urgență pentru sectorul agrar în zonele de centru și de sud ale republicii cu eliberarea necondiționată a certificatelor de stare de forță majoră atât pentru fermieri, cât și pentru furnizorii de inputuri agricole, ceea ce va permite întregului sector agricol să-și reeșaloneze datoriile față de creditori;
• implementarea unui regulament nou cu posibilitatea de utilizare sau cesionarea TVA-ului adunat de ani de zile în cont, în achitarea datoriilor furnizorilor din domeniu;
• scutirea de plata impozitelor salariale și funciar a agricultorilor afectați de aceste calamități pentru anul 2020 și vacanță fiscală pentru primele 6 luni ale anului 2021;
• resursele financiare alocate pentru acoperirea pierderilor financiare suportate de către agricultori să fie de cel puțin 3000 de lei per hectar și să fie distribuite de consiliile raionale în baza actelor eliberate de către comisiile pentru situații excepționale și APL sau prin AIPA, dar prin modificarea regulamentului existent, instituind o procedură simplă, prezentând doar actele enunțate mai sus.
„Ne exprimăm unanim dezacordul față de Regulamentul privind aprobarea modului de acordare a compensațiilor pentru diminuarea efectelor calamităților naturale asupra recoltei anului 2020, deoarece acesta este unul anevoios, nu este totalizat pentru întreg sectorul agricol (de exemplu, orzul de primăvară nu este inclus, proprietarii individuali nu sunt menționați), iar sumele notate ca ajutor la ha sunt mizere. Rugăm anularea acestuia și elaborarea unui nou proiect în strânsă colaborare cu agricultorii”, au mai adăugat fermierii.

You May Have Missed