Analiști, despre „plecații” Andronachi și Nichiforciuc: Este clar că vor lucra împreună cu socialiștii

by D M
Distribuiti mai departe...

Analiștii politici vin cu reacții la excluderea lui Vladimir Andronachi și Eugeniu Nichiforciuc din Partidul Democrat (PD). Potrivit lui Anatol Țăranu această mișcare este o tentativă a PD de a se distanța de fostul lider al democraților, Vladimir Plahotniuc. Totuși, cei doi deputați, acum neafiliați, vor lucra și mai departe la fel ca PD, cu socialiștii.

„Aceasta este o încercare a PDM de a se distanța de trecutul oligarhic și de fostul lider Vlad Plahotniuc. Andronachi și Nichiforciuc demult nu mai fac parte din echipa PDM. Însă tentativele lui Filip de a se disocia de trecutul oligarhic mi se par sortite eșecului atâta timp cât partidul e la guvernare și susține aceleași scheme preluate de la Vlad Plahotniuc. Ei au declarat că vor rămâne neafiliați și oficial va fi așa, dar este clar că vor lucra împreună cu socialiștii”, a comentat Anatol Țăranu pentru Deschide.MD

Analistul Nicolae Negru observă că, de la această mișcare, ar putea avea de suferit și unele organizații teritoriale ale PD, de exemplu cele din circumscripția nr. 8, Florești, unde a fost ales Eugeniu Nichiforciuc.

„Mișcarea era previzibilă, ținând cont și de declarațiile democraților care spuneau că cei doi nu participă la ședințele PD. Nici pentru un partid nu este un lucru benefic atunci când pleacă deputați din partid. În cazul lui Nichiforciuc, care este ales pe circumscripție uninominală, acesta mai are și organizații teritoriale în spate, iar dacă deputatul exercita o influență asupra acestora, atunci partidul ar mai putea slăbi. Organizațiile teritoriale ar putea migra spre socialiști sau s-ar putea desființa”, a comentat Nicolae Negru pentru Deschide.MD. 

Totodată, analistul este, la fel, de opinia că cei doi deputați ar urma să voteze în continuare, în Parlament, alături de socialiști.

„Se vehiculează că Nichiforciuc și Andronachi se vor afla în fracțiunea PSRM sau vor vota așa cum vor vota socialiștii, dar fiindcă și PD votează ca și PSRM, prin urmare putem spune că nu s-a întâmplat nimic în Parlament în acest sens, dar și în R. Moldova, de la această mișcare”, susține Negru. 

Amintim că astăzi deputatul Vladimir Andronachi a anunțat că părăsește fracțiunea Partidului Democrat din Parlament. Acesta spunea că rămâne în Partidul Democrat, iar în Parlament rămâne în calitate de deputat neafiliat. Totodată, Andronachi a reiterat că va susține în continuare Guvernul Chicu și actuala majoritate parlamentară.

La scurt timp, PD a anunțat că Biroul Executiv al Partidului Democrat şi Fracţiunea PDM s-au întrunit astăzi într-o şedinţă comună, la care au examinat comportamentul lui Vladimir Andronachi şi Eugeniu Nichiforciuc și au decis excluderea celor doi din partid și din fracțiunea parlamentară. 


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...

Comments are closed.