/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

/VIDEO/ Peste 2 500 de milionari în Moldova. Cel mai bogat a obținut peste 324 de milioane de lei, în 2019

missing
14 august 2020, ora 20:53

Republica Moldova este mai bogată în… milionari. Peste 2500 de persoane au indicat, anul trecut, venituri ce depășesc un milion de lei. Cu aproape 700 de milionari mai mulți decât anul precedent. Cea mai mare sumă obținută timp de un an se ridică la peste 324 de milioane de lei, iar cel mai tânăr milionar are doar 18 ani. Am încercat să aflăm și de la oamenii din stradă, pe ce ar cheltui o astfel de sumă. Dar, majoritatea nici nu-și imaginează că vor avea vreodată în cont o cifră cu șase zerouri.

Potrivit Serviciului Fiscal de Stat, 2515 persoane au obținut, în 2019, venituri mai mari de un milion de lei. În total, veniturile lor depășesc 9 miliarde de lei, cu aproape 3 miliarde mai mult decât în 2018. Cel mai mare venit de anul trecut a fost de circa 324 de milioane de lei. Datele mai arată că majoritatea milionarilor trăiesc la Chișinău, peste 2000 la număr. Câteva zeci însă, se găsesc în municipiul Bălți, dar și în alte raioane ale țării.

Cea mai tânără persoană milionară are doar 18 ani, iar cea mai vârstnică – 85. Conform datelor statistice, majoritatea bogătașilor au vârsta cuprinsă între 40 și 50 de ani. Iar milionari mai tineri de 30 de ani, în Republica Moldova, sunt doar 84 la număr.

Am discutat și cu oamenii din stradă, pentru a afla ce ar face ei cu un milion de lei. Majoritatea a avut nevoie de timp, pentru a răspunde la întrebare.

„Da de unde? Voi ați căzut de pe lună?”

„Așteptați, asta cât e… Trebuie de calculat”.

O bună parte au spus că ar cheltui banii pe nevoile proprii, și doar câțiva au răspuns că i-ar dona în scopuri caritabile.

„Mai alintăm copiii, nepoții, mai avem grijă de persoanele în etate dragi. – Un milion ar fi de ajuns? – Ar mai rămâne din sumă”.

„Aș pleca din Moldova și aș cheltui banii pe ce m-ar lăsa Dumnezeu. Aici nu este sens să trăiesc”.

„Am patru copii, avem în familie pe ce cheltui”.

„I-aș dona pentru lupta împotriva Covid-19. Viața e mai scumpă. – Dar pentru dvs., pentru odihnă? – Pentru mine cumva o să fac bani”.

Totuși, oamenii sunt sceptici și nu cred că ar reuși să acumuleze un milion de lei. Ar fi posibil, zic ei, doar dacă ar recurge la șmecherii sau acțiuni ilegale.

„Iată calculați din pensie câți ani mi-ar trebui ca să acumulez un milion”.

„Sunt diverse modalități, în special domeniul IT”.

„De exemplu, de luat mită. Toți știu metoda”.

Am încercat să aflăm mai multe detalii despre persoanele milionare de la noi, însă Serviciul Fiscal de Stat ne-a cerut o solicitare oficială. Datele mai arată că peste un milion de persoane fizice, care au depus declarații la fisc, au ridicat anul trecut în total aproape 70 de miliarde de lei. Principala sursă de venit au fost salariile.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram