(video) Chicu, către agricultorii afectați de secetă din sudul țării: Statul va aloca bani pentru restabilirea sistemului de irigare

Statul va aloca anul viitor bani pentru restabilirea sistemului de irigare, a declarat astăzi, 13 august 2020, premierul Ion Chicu, după o întâlnire cu reprezentanții sectorului agricol care a avut loc la Ștefan-Vodă, unul dintre raioanele cele mai afectate de secetă.

Foto: UNIMEDIA

„Este clar că solicitările sunt mult mai mari decât ceea ce s-a alocat. Sunt probleme sistemice aici, și de irigare, și de asolament și multe alte aspecte”, spune Chicu, care a menționat că statul trebuie să identifice pentru anul viitor sume importante de bani pentru restabilirea sistemului de irigare.

„Dacă nu restabilim sistemul de irigare în raionul Ștefan Vodă și Căușeni cel puțin, va trebui în fiecare an să alocăm pentru acoperirea pierderilor zeci de milioane”, a declarat premierul.

Potrivit lui, aceasta a fost înțelegerea la care au căzut ambele părți - „pentru anul viitor noi vom aloca de la buget bani pentru restabilirea sistemului de irigare”.

Ce ține de proteste, Chicu susține că oricine are dreptul să protesteze, însă nu are nimeni dreptul să blocheze traseele. Nu aduce nicio soluție, ci discriminează alți cetățeni, inclusiv contribuabilii care plătesc impozite pentru a ajuta acești agricultori. Traseele se blochează inclusiv cu tehnica care este procurată din subvențiile de la stat, lucru care nu este cel mai moral și cel mai binevenit”, a menționat oficialul.

„I-am îndemnat pe toti agricultorii să aplice cât mai rapid la Agenția de Intervenție și Plăți în Agricultură, pentru a primi acei peste 1 000 de lei la fiecare hectar pentru grupul I și să fie cât mai cooperanți la evaluarea pierderilor pentru grupul II, pentru că după ce vom avea rezultatele acelor evaluări, statul va veni, din nou, cu suport”, a mai adăugat Ion Chicu.

Protestele fermierilor au continuat în ultimele zile, la manifestații au ieșit fermierii din mai multe raioane decât la primul protest. Fermierilor de la Ștefan-Vodă și Căușeni li s-au alăturat și cei de la Sîngerei, Cimișlia, Basarabeasca, Ungheni, Hîncești și Leova.

Amintim că statul a alocat 200 de milioane de lei pentru subvenții în agricultură, în urma secetei din acest an. Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, anunță că, de pe 10 august și până pe 18 septembrie 2020, Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) va recepționa cererile de acordare a compensațiilor în scopul diminuării consecințelor calamităților naturale provocate asupra recoltei anului 2020.


Pub