13 august 2020. COVID-19, PE SCURT: 390 cazuri noi de infectare și 15 decese. Printre victime – un medic din Anenii Noi

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

390 cazuri noi de infectare și 15 decese. Printre victime, un medic din Anenii Noi

390  cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintre care  8 în Transnistria. Din numărul total de cazuri, două  sunt de import – România și Turcia.  Cazurile au fost confirmate în urma procesării a 2 215 de teste. Astfel, bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 29 087 cazuri.

Din numărul total de cazuri înregistrate astăzi, 22 sunt lucrători medicali: medici-10,  asistenți medicali- 11, personal auxiliar-1.

Alte 278 persoane au fost tratate și externate. În total, 20 276 persoane au fost vindecate de COVID-19.

Totodată, ministerul a informat despre înregistrarea altor 15 decese provocate de COVID-19. Printre victime figurează medicul Mihail Preotesa, şeful Secţiei Terapie Generală a Spitalului Raional Anenii Noi, în vârstă de 65 ani. El a fost internat la data de 6 august, la Spitalul Clinic Republican. „În momentul decesului, acesta era infectat cu COVID-19, dar decesul nu a survenit din cauza infecției. La solicitarea familiei, cauza decesului nu poate fi divulgată. Exprimăm sincere condoleanțe familiei îndurerate și colegilor”, se arată în mesajul Ministeului Sănătății.

Timp de o săptămână, polițiștii au documentat 505 încălcări privind măsurile anti-COVID

Pe parcursul ultimei săptămâni, au fost înregistrate peste 333 apeluri la Serviciul 112, în care cetățenii au anunțat despre încălcările măsurilor de prevenire a infecției COVID-19, observate în locurile publice deschise, a anunțat Sergiu Golovaci, secretar de la Stat la Ministerul de Interne. De asemenea, potrivit lui, polițiștii au documentat 505 încălcări ale persoanelor fizice și juridice. Cele mai frecvente au fost depistate în spațiile publice deschise (parcuri și terase), cât  și în piețele comerciale.

Totodată, specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică au verificat timp de o săptămână 150 obiective ale economiei naționale, la 51 din ele fiind depistate încălcări. Urmare, au fost aplicate 73 procese verbale: frizerii-28, farmacii-4, instituții medicale-4, unități de comerț și producere- 37. A fost sistată activitatea a 2 frizerii și  a unui obiectiv de comerț.

Reguli noi la traversarea frontierei cu Ucraina

Începând cu 13 august 2020, printre condițiile de traversare a frontierei moldo-ucrainene este și prezentarea la punctele de trecere a rezultatului negativ al testării COVID-19 (prin metoda PCR). Acesta urmează a fi efectuat în laboratoarele din Republica Moldova nu mai târziu de 48 ore de la data traversării frontierei, într-o limbă de circulație internațională (preferabil în limba rusă sau engleză), Ministerul de Externe preiezază că mecanismul respectiv a intrat în vigoare astăzi și prevede exceptarea cetățenilor străini de la obligația izolării la domiciliu sau carantină la intrarea în Ucraina în baza prezentării rezultatului negativ al testării COVID-19 (prin metoda PCR).

Xetățenii Republicii Moldova care nu vor prezenta la punctele de trecere rezultatul negativ al testării COVID-19 (prin metoda PCR) vor fi obligați să se izoleze la domiciliu (la rude, prieteni, spații arendate) sau să fie plasați în carantină (spații de observație) pe o perioadă de 14 zile, cu instalarea aplicației „Acțiune acasă” în telefonul mobil personal.

Igor Dodon va expedia la Moscova un demers pentru a obține vaccinul rusesc anti-COVID

Conducerea Republicii Moldova va expedia la Moscova un demers, în timpul apropiat, pentru a obține vaccinul rusesc anti-COVID, a anunțat președintele IGor Dodon pe pagina sa de Facebook. Anunțul a fost făcut în urma unei întrevederi cu Oleg Vasnețov, ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova. „În altă ordine de idei, am discutat despre vaccinul contra coronavirusului, despre crearea căruia președintele Federației Ruse, Vladimir Putin a anunțat recent. Am adresat felicitări partenerilor ruși cu ocazia acestei realizări atât de importante în domeniul științei medicale, în condițiile pandemiei, și am subliniat interesul țării noastre în vederea obținerii acestui vaccin. În acest sens, conducerea Republicii Moldova va expedia la Moscova un demers, în timpul apropiat”, se arată în mesajul președintelui.

Precizăm că Organizația Mondială a Sănătății  a îndemnat la precauție și la verificări riguroase după ce Rusia a anunțat, chiar prin vocea președintelui Vladimir Putin, că este prima țară care aprobă folosirea unui vaccin împotriva COVID-19. Astfel, vaccinul dezvoltat de Institutul Gamaleya din Rusia va trebui să treacă prin teste de siguranță și eficacitate.

Răspuns de urgență la COVID-19: Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei ne va acorda un împrumut de 70 mil. euro

Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei va oferi Republicii Moldova un împrumut de 70 milioane euro pentru a atenua impactul COVID19 asupra sănătății și ocupării forței de muncă. Guvernul a aprobat proiectul de lege privind ratificarea Acordului-cadru de împrumut dintre cele două părți.

Împrumutul este structurat în 2 componente: Sănătate și Suport pentru Întreprinderile Micro, Mici și Mijlocii. Astfel, 40 milioane euro vor fi oferite pentru componenta Sănătate, și vor finanța următoarele tipuri de cheltuieli: achiziția, în cadrul procedurilor de urgență, a echipamentelor medicale și materiale consumabile, reabilitarea și transformarea spațiilor/unităților medicale, mobilizarea de expertiză suplimentară, întru asigurarea măsurilor de răspuns de urgență la COVID-19. Alte 30 milioane euro vor fi oferite în calitate de Suport pentru Întreprinderile Micro, Mici și Mijlocii. Mijloacele financiare vor oferi finanțare pentru capital circulant și nevoile de investiții ale IMMM-urilor afectate de criză, ajutându-le să păstreze locuri de muncă viabile. Această componentă va fi realizată prin recreditarea beneficiarilor finali prin intermediul instituțiilor financiare participante. Se estimează că resursele financiare din cadrul împrumutului vor acoperi cheltuielile aferente COVID-19 în perioada bugetară 2020-2022. În consecință, data limită de debursare este stabilită la 30.06.2022.

Indemnizația unică de 16 mii lei va fi acordată pentru alți 478 de angajați care s-au infectat cu COVID-19 la serviciu

Ministerul Finanțelor va aloca din Fondul de intervenție al Guvernului 7,7 milioane lei pentru acordarea indemnizațiilor unice angajaților infectați cu COVID-19 în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu. Un decizie în acest sens a fost aprobată de Guvern. Potrivit Hotărârii Guvernului, de indemnizații unice în valoare de 16 mii lei vor beneficia 487 de persoane angajate în domeniul justiției, apărării, afacerilor interne, în sistemul medical și alte autorități/instituții bugetare și instituții medico-sanitare publice care au contractat infecția COVID-19 în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu.

Până în prezent 1690 de persoane au beneficiat de indemnizația unică în valoare de 16 mii lei.

505 de contravenții legate de nerespectarea măsurilor anti-COVID.

Abonează-te la newsletter-ul nostru lunar AICI și primește cele mai bune materiale. De asemenea, poți să ne dai follow pe Instagram sau Telegram.

  

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.