13:25:13 20.04.2024
Stiri

DOC // Agenții economici din R. Moldova, SUFOCAȚI de controalele și AMENZILE fiscului pe durata PANDEMIEI: „Cine are nevoie disperată să STOARCĂ antreprenorii de ultimii bani? Cineva se conduce de lozinca: După alegeri să vină și potopul!”

Actualitate 13.08.2020 13:35 Vizualizări1480 Autor: Ziarul National
DOC // Agenții economici din R. Moldova, SUFOCAȚI de controalele și AMENZILE fiscului pe durata PANDEMIEI: „Cine are nevoie disperată să STOARCĂ antreprenorii de ultimii bani? Cineva se conduce de lozinca: După alegeri să vină și potopul!”


Autoritățile de control ale statului, în primul rând fiscul, nu ar fi menajat deloc agenții economici în perioada martie-iunie 2020, deși majoritatea dintre aceștia și-au sistat activitatea din cauza pandemiei COVID – 19. Astfel, în această perioadă s-au dublat amenzile în urma unor controale neplanificate, afirmă vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi, care a prezentat informația care i-a fost oferită de către Serviciul Fiscal de Stat.

„Tot mai mulți agenți economici acuză autoritățile statului, în primul rând fiscul, de presiune excesivă pe durata pandemiei. Am fost șocat să aflu că, în perioada martie-iunie 2020, au fost aplicate amenzi în urma controalelor neplanificate în sumă aproape dublă comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, iar amenda medie a crescut de patru ori de la 3 136 de lei la 12 001 lei”, a firmă demnitarul.

În opinia acestuia, având în vedere că majoritate agenților economici și-au sistat activitate pe durata carantinei, unii ajungând în pragul falimentului, iar o parte semnificativă și-a pierdut afacerile în lipsa oricărui sprijin de la stat, creșterea masivă a amenzilor este cu atât mai alarmantă și insultătoare.

„Antreprenorii, mai ales cei mici și mijlocii, sunt fundamentul economiei. Asemenea atitudine nu poate fi tolerată. Noi am propus un șir de măsuri pentru ajutorarea mediului de afaceri, inclusiv pe durata pandemiei, pentru încălcări nu prea grave să fie emise mai întâi avertizări în locul amenzilor, pentru că în aceste vremuri de grea cumpănă amenzile pot duce la falimentarea afacerilor mici, pierderea locurilor de muncă și creșterea sărăciei”, precizează Popșoi.

Vicepreședintele Legislativului nu exclude că cineva intenționează să stoarcă și ultimii bani de la antreprenori.

„Este cu atât mai alarmant că amenzile au crescut pe fundalul reducerii numărului de controale. Putem deduce că acest fapt se datorează și fenomenului corupției sistemice. Așadar, statul încearcă să stoarcă antreprenorii cât de mult poate fără a le oferi niciun ajutor. Până unde putem impinge criza economică cu așa decizii? Cine are nevoie disperată să stoarcă antreprenorii de ultimii bani? Se pare că cineva se conduce de lozinca: După alegeri să vină și potopul!”, a conchis sursa citată.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md