08:49:54 20.04.2024
Stiri

OFICIAL // Câți bani au fost recuperați, de fapt, de la cele trei bănci implicate în jaful bancar: Suma anunțată de Igor Dodon, de aproape trei ori mai mică. Veaceslav Negruță: „Minciuni dodonate”

Actualitate 13.08.2020 14:31 Vizualizări2687 Autor: Ziarul National
OFICIAL // Câți bani au fost recuperați, de fapt, de la cele trei bănci implicate în jaful bancar: Suma anunțată de Igor Dodon, de aproape trei ori mai mică. Veaceslav Negruță: „Minciuni dodonate”


Președintele Igor Dodon anunța miercuri, după ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS), că autoritățile ar fi reușit să recupereze până în prezent jumătate din miliardul de dolari sustras din sistemul bancar al R. Moldova, în timp ce experții susțin că „nu a fost recuperat nimic” deocamdată.

Mai exact, potrivit lui Dodon, din cele 13,3 miliarde de lei, „prejudiciu cauzat statului”, în prezent ar fi active recuperate și sechestrare în valoare de 6,3 miliarde de lei: „S-au transferat deja la stat 2,5 miliarde de lei. De asemenea, sunt puse sechestre pe bunuri de 3,8 miliarde de lei”.

Cifra de 2,5 miliarde de lei se regăsește și pe site-ul Ministerului Finanțelor la rubrica „recuperarea activelor fraudate” și presupune încasări aferente creditelor, recuperări din vânzarea bunurilor celor trei bănci aflate în proces de lichidare după ce au fost implicate în furtul miliardului etc. Circa jumătate din această sumă a fost recuperată prin intermediul titlurilor executorii sau procedurilor de insolvabilitate.

CITIȚI și Cifra lui Dodon: Jumătate din MILIARDUL FURAT din sistemul bancar ar fi fost RECUPERAT. „În timpul apropiat vom începe ARESTAREA activelor din afara țării. Noi știm unde sunt BANII cash de sute de milioane de dolari SUA”

Astfel, din încasările aferente creditelor au fost strânse 629,12 milioane de lei, cele mai multe de la Banca de Economii și Banca Socială, iar recuperările din vânzarea activelor celor trei bănci s-au ridicat la 331,9 milioane de lei.

Din titlurile executorii și proceduri de insolvabilitate au fost recuperate 1,385 de miliarde de lei, cel mai mult de la Banca de Economii - puțin peste un miliard de lei.



Fostul ministru al Finanțelor, Veaceslav Negruță, îl contrazice pe șeful statului, afirmând că prejudiciul din furtul miliardului nu este suma de doar 13,3 miliarde de lei, ci o sumă mult mai mare, iar din banii sustrași din sistemul bancar „nu a fost recuperat nimic”.

„Minciuni dodonate. Dodon pretinde că „recuperați plus sechestrați sunt 6,3 miliarde de lei”. În primul rând și cert, nimic deocamdată din furtul miliardului nu a fost recuperat. Această informație a fost confirmată pe rând de Armașu și de Chicu, ambii foști miniștri la Finanțe, actuali funcționari de rang și mai înalt. Cifrele le dau dreptate: sumele încasate de lichidatorii celor trei foste instituții bancare țin exclusiv de procedurile de insolvabilitate și provin nu din recuperări din „miliardul furat”, ci din comercializarea bunurilor care au aparținut acestor entități. Pe de altă parte, în suma invocată de Dodon ca „recuperări” sunt incluse și acele 451 și 760 de milioane lei de la „operațiile” cu acțiunile a două bănci comerciale, care în 2018-2019 au trecut prin „legea Candu-Creangă”, când sumele respective au fost scoase inițial din bugetul de stat, iar peste câteva luni au revenit la buget deja sub formă de recuperare a miliardului”, argumentează Negruță pentru gazetadechisinau.md.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md