Linkuri accesibilitate

O campanie atipică


Primarul general al Bucureștiului, Gabriela Firea. 28 iulie 2020
Primarul general al Bucureștiului, Gabriela Firea. 28 iulie 2020

Rezultatul alegerilor locale va influența decisiv evoluțiile de pe scena politică.

Nu s-a dat, după știința mea, startul oficial al campaniei pentru alegerile locale, dar campania este în toi. O campanie care va fi, anul acesta, atipică. Vor lipsi marile mitinguri electorale, întâlnirile directe cu alegătorii vor fi reduse la minimum. În schimb, ca și cum ar acționa o lege a compensației, suntem de pe acum asaltați de bannere, de afișe, de fluturașii depuși în cutiile poștale.

În București se văd bannere imense, aproape cât înălțimea unui bloc. Actuala conducere PSD a primăriei bucureștene are probabil rezerve bugetare nelimitate pentru că de câteva săptămâni mai multe televiziuni îi difuzează, insistent, clipurile de promovare. Și primarul PSD al sectorului 1 bucureștean se dovedește extrem de generos la acest capitol: clipul propus de el înfățișează, euforic, un mare spital care există, deocamdată, doar pe planșele arhitecților. Altfel, din diferite locuri ne vin vești despre piedicile pe care primarii în funcție le pun adversarilor, împiedicându-i să-și joace corect șansele.

Situația din capitală s-a complicat prin intrarea în cursă a lui Traian Băsescu. Fostul președinte pretinde că a fost obligat să facă acest pas deoarece partidul său, Mișcarea Populară, nu a fost luat în calcul când s-a constituit alianța de dreapta PNL-USR-PLUS. Candidatura lui Băsescu ar putea diminua șansele lui Nicușor Dan, principalul contracandidat al actualului primar, Gabriela Firea.

Un alt fenomen notabil este migrarea unor primari social-democrați către Partidul Național Liberal...

Și în alte orașe, la Focșani, de pildă, s-a încercat o regrupare a forțelor anti-PSD: cu ce sorți de izbândă, rămâne de văzut. Un alt fenomen notabil este migrarea unor primari social-democrați către Partidul Național Liberal: astfel de mișcări sunt simptomatice pentru neseriozitatea și lipsa de substanță a multor politicieni români.

Campania electorală riscă să fie perturbată de anunțul lui Marcel Ciolacu, președintele interimar al PSD, conform căruia partidul său va depune luni o moțiune de cenzură vizând demiterea guvernului Orban. Asta mai lipsea României în această perioadă: o criză guvernamentală. E greu ca Marcel Ciolacu să mai dea înapoi, el își joacă poziția de lider al partidului în perspectiva apropiatului congres. Și mai e ceva: PSD s-ar afla în poziție de forță, atât la alegerile locale, cât mai ales la cele legislative, dacă ar fi la guvernare. E puțin plauzibil totuși că președintele Iohannis va accepta un executiv social-democrat. Iată de ce alegerile locale sunt un test de o importanță majoră: rezultatul lor va influența decisiv evoluțiile de pe scena politică.

Previous Next

XS
SM
MD
LG