Experți IPRE, despre evaluarea extraordinară a actorilor din Justiție: „Este singura soluție pentru a depăși derapajele din sector”

Anticoruptie.md
13/08/2020

Cadrul instituțional actual nu asigură nivelul necesar pentru a aplica criterii și rigori stricte tuturor actorilor din sectorul justiției. Procuratura Anticorupție, care gestionează dosarele de corupție, inclusiv pe cazurile de îmbogățire ilicită cu implicarea procurorilor și judecătorilor este ea însăși suspectată de lipsă de integritate, iar hotărârile ANI privind încălcarea regimului juridic al declarării averii și intereselor sunt supuse verificării din partea sistemului judiciar, care de asemenea suferă de lipsă de încredere și de integritate. În aceste condiții, o intervenție externă care urmărește verificarea integrității actorilor din sistemul justiției este singura soluție pentru a depăși derapajele din sector. Concluziile se conțin în nota analitică a Institutului pentru Politici și Reforme Europene despre evaluarea extraordinară a actorilor din sectorul justiției.

Acest mecanism ar putea fi soluția pentru a depăși starea actuală gravă din sectorul justiției, consideră experții. „Prin mecanismele propuse de verificare a integrității și profesionalismului ne asigurăm că actorii din sector sunt verificați minuțios, iar în urma verificării revin în sistem având un avans de încredere și suport din partea societății. Aplicarea mecanismelor de verificare va oferi o practică importantă de verificare a averii și intereselor, stabilirea standardelor minime de integritate și profesionalism, ce vor putea fi preluate de către structurile actuale implicate în prevenirea și lupta cu corupția - ANI, Procuratura Anticorupție și CNA. Autoritățile ce vor trece prin procesul de evaluare extraordinară vor asigura un nivel mai ridicat de încredere, dar și instrumente noi la îndemână pentru a investiga eficient acte de corupție, îmbogățire ilicită sau declararea eronată a averii deținute”, se arată în nota analitică.

Evaluarea extraordinară trebuie elaborată în detaliu înainte ca să demareze, în caz contrar, aceasta poate eșua. „Planificarea minuțioasă cu termeni realiști și evaluarea costurilor, alături de implicarea Guvernului și a partenerilor de dezvoltare, sunt absolut necesare. Inițierea evaluării fără a ține cont de acești factori va discredita procesul, iar rezultatele vor fi minime sau, și mai rău, mecanismul va fi utilizat în scop de excludere a actorilor integri și cu intenție de schimbare. Un astfel de mecanism se aplică o singură dată, lucru confirmat și de multiplele opinii ale Comisiei de la Veneția. Procesul de evaluare extraordinară va contribui, inevitabil, la creșterea numărului de dosare aflate pe rol atât la procurori, cât și la judecători. Primii care vor trece evaluarea vor fi expuși unei sarcini adiționale de muncă, iar acesta trebuie să fie distribuită în funcție de priorități, pentru a nu afecta principalele procese din țară. Suportul politic, dar și al partenerilor de dezvoltare este esențial pe întreaga durată a evaluării extraordinare. Implicarea actorilor politici, în special, atunci când vor fi atinse interese înguste de grup, trebuie evitată atât prin instrumente legale, cât și prin intermediul monitorizării și raportării publice. În caz contrar, mecanismul de evaluare extraordinară va fi utilizat pentru a influența actorii din justiție și, prin intermediul lor, a-i constrânge pe concurenții politici și a securiza fluxurile de venituri ilegale.”

 

Anticoruptie.md
13/08/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii