BRUIE – Robotul pe care NASA vrea să-l folosească pentru a căuta extratereștri în oceane

NASA tocmai a dezvăluit un nou robot autonom, pe nume BRUIE, pe care intenționează să îl trimită în căutarea pentru viața extraterestră.

Foto: NASA

Robotul arată ca o mașină cu telecomandă – dar are puțin mai mult de două roți și o osie care le leagă. Aceste roți se pot agăța de fundul unui strat de gheață – o abilitate valoroasă pe care NASA speră să o folosească ca să caute semne de viață sub suprafața oceanelor, pe exoplanete și pe Lună, citează Playtech.

Ce va face BRUIE pe fundul oceanelor și nu numai

BRUIE e rezultatul unei colaborări între NASA și Universitatea din Australia de Vest (UWA). Acesta a fosst testat în Antarctica și inginerii spun că acolo sunt cele mai bune aproximări pentru condițiile pe care le va întâlni în alte lumi.

„BRUIE, un rover flotant cu două roți independente, este proiectat să conducă pe partea inferioară a crustei de gheață și folosește instrumente la bord pentru a detecta compuși care sunt de interes pentru oamenii de știință. În viitor, ne vom baza pe tehnologii precum BRUIE pentru a permite explorarea acestor lumi oceanice și nu numai.” Dan Arthur, inginer UWA

Arthur sugerează că BRUIE ar putea fi trimis într-o misiune în Europa – luna lui Jupiter, despre care oamenii de știință cred că este un candidat primar pentru găzduirea vieții – după ce misiunile fly-by NASA au scanat-o.

„Europa Clipper ar putea fi urmată de o misiune ulterioară”, a spus Arthur, „care va avea scopul de a ateriza pe suprafața Europei și de a implementa o evoluție a BRUIE, începând căutarea vieții pe luna înghețată”.

De asemenea, în câteva zile, NASA urmează să lanseze roverul Perseverance pe Marte. O curiozitate a misiunii este că Perseverance va duce o piatră înapoi pe Planeta Roșie care oamenii de știință cred că-și are originea pe Marte, cu aproximativ 600.000 – 700.000 de ani în urmă. Asta ar putea fi cea mai importantă misiune NASA din ultimul timp.


Pub