(video) Agricultorii care au protestat la Căușeni, susținuți cu muzică de o formație de lăutari

Protestul agricultorilor din raionul Căușeni a fost acompaniat de un grup de lăutari, care au venit să le cânte manifestanților ce blocaseră drumul cu tractoarele.

Lăutarii au venit să le cânte protestatarilor, în semn de solidaritate și pentru a le ridica dispoziția oamenilor necăjiți de urgia care s-a abătut asupra lor, în urma secetei din acest an. Manifestanții i-au aplaudat pentru gestul făcut.

„Sărmanii moldovenii, orice necaz ar avea, ei sunt optimiști, cu muzica înainte la proteste.

Sărmanii, de atâta scârbă nu plâng, dar o să cânte să li se facă dreptate”, au comentat internauții.

Protestele fermierilor au continuat și astăzi, aria raioanelor participante fiind mai extinsă decât la primul protest. Fermierilor de la Ștefan-Vodă și Căușeni li s-au alăturat și cei de la Sîngerei, Cimișlia, Basarabeasca, Ungheni, Hîncești și Leova.

Fermierii din raionul Leova au anunțat că nu planifică să se retragă pe timp de noapte și că vor continua protestul și mâine și i-au cerut ministrului Perju să vină la fața locului să le asculte doleanțele.

Agricultorii din zona de sud-est și centru a țării au anunțat de luni proteste în șase locații din țară. Aceștia susțin că au epuizat deja toate posibilitățile de identificare a resurselor financiare pentru plata salariilor angajaților, pentru achitarea impozitelor la buget, achitarea datoriilor, procurarea de piese, motorină și alte cheltuieli.

Ieri, zeci de agricultori au ieșit la protest la Cimișlia, cu tot cu tehnica agricolă. Aceștia se plâng pe consecințele dezastruoase ale înghețurile și lipsa precipitațiilor din prima parte a anului 2020 și sunt nemulțumiți de compensațiile propuse de Guvern, despre care susțin că sunt insuficiente.

La sfârșitul lunii iulie, agricultorii din sudul țării au scos tehnica agricolă și au blocat traseul Chișinău - Căușeni, în semn de protest în legătură cu situația dezastruoasă din sectorul agricol. Aceștia și cer soluții Guvernului pentru a atenua consecințele calamităților naturale din ultimele luni în agricultură.

La începutul lunii august, Guvernul a decis alocarea a 200 mln de lei pentru fermierii care au avut de suferit în urma secetei din acest an. Astfel, peste 200 mii de hectare vor fi despăgubite, cu peste 1000 lei per hectar.


Pub