Cum să fii un tată mai bun: Violența asupra copiilor și cele mai surprinzătoare forme ale acesteia

În noul episod din seria „Cum să fii un tată mai bun? Explicăm” vorbim despre educația cu frică și violență. Adriana Boroș, consilieră educațională și parentală, fondatoarea Clubului Părinților Conștienți, și Maxim Moșnoi, psihoterapeut de orientare psihanalitică, ne explică efectele violenței asupra copilului, ce este, cum se manifestă și cu ce poate fi înlocuită.

  • Violența este nocivă în educarea copiilor. Aceasta are un impact atât fiziologic, cât și psihologic. Copii expuși la foarte multă violență nu își dezvoltă creierul la capacitatea care ar fi putut să o dezvolte.
  • Un creier sănătos se dezvoltă atunci când se simte bine. Un creier care este inundat în permanență de stres, hormoni de stres pur și simplu nu poate să creeze conexiuni, să aibă experiențe pentru că sistemului lui de alarmă, frica și furia sunt permanent active.
  • Bătaia nu este unica formă de violență. Și unele „sperietori” pentru a obține o anumită liniște pot fi forme de violență. Unele lucruri care chiar dacă nu par a fi violente, de fapt sunt. De exemplu chiar și hrănirea cu forța poate fi simțit de copil ca un act de violență.
  • A a cere copilului să fie perfecționist sau să fie ceea ce îi impun părinții, copilul neavând posibilitatea de a alege altceva, este un act de violență.
  • Actul de violență vine atunci când părintele simte o frustrare și nu deține controlul asupra copilului lui.

Vezi videoul integral aici:

https://www.facebook.com/moldova.org/videos/684441972416437/?__xts__[0]=68.ARATQvz9YVD0XRz7XTUCvLD8hRkkW7gmTzLqmQHtcd-EcKRcRomC04y1ZSfNgmhDK85oFi2BIvWh-tPY_Al8dLKohLkCNT8DDuKNItCbj8s_FzmXdIL7GlseXlryWXsEpsNI7QU_9MhdgfC_0-3QCQwZa0jMlgUsL4bsHNluBQPpnDRhboJlIuLvNmtQ_TsqUPWP3AZoDK1TArtWnFOtQKt88tW58gDZQQNOTapeGthIKhEkdsvsUOK9UD5PhExJYe6acUmrmje9IMRKUWG61TtjFX4vWoZfSVII0UOCSq6x4bZNlErZ72uipZTh3gSFbFhylCD_78YeiUSY-klSn1i11w&__tn__=-R

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.