Cât costă să fii vegan în Moldova

Girl holding vegetables bouquet

Atât din dragostea și respectul față de animale, cât și din cauza încălzirii globale produse de creșterea animalelor, tot mai mulți oameni aleg să nu consume produse de origine animală. Astfel, în ultimii ani, și rândul veganilor din Republica Moldova s-a consolidat tot mai mult. Mulți din cei care au fost vegetarieni pe parcursul mai mulți ani trec în tabăra veganilor, renunțând cu totul la produsele de origine animalieră – ouă și lactate. Apropo, principala diferență dintre un vegan și un vegetarian este ca veganismul elimină din dieta sa (și chiar din stilul de viață) toate produsele de origine animală, inclusiv produsele lactate. Vegetarienii, în schimb, nu consuma carne, dar includ în dietele zilnice produse lactate (brânză, ouă, iaurt, lapte sau miere).

Pe fundalul majorării numărului de vegani, în spațiul virtual a apărut dezbateri, în cadrul cărora scepticii afirmă că a fi vegan presupune din start alocarea a mai mulți bani pentru alimente. Veganii, la rândul lor, demontează aceste mituri, spunând că viața fără produse de origine animală e mult mai ieftină și îți permite să trăiești în armonie cu tine însuți și cu mediul înconjurător.

În urma discuțiilor cu mai mute persoane vegane, Moldova.org a încercat să creeze un coș săptămânal de alimente și prețul acestuia pentru pentru 2 persoane vegane. Din start, precizăm că prețurile indicate mai jos sunt cele de pe piață în această perioadă. Deci, pot varia de la o zi la alta. În plus, trebuie să se țină cont că fiecare dintre cei care au acceptat veganismul își completează coșul săptămânal în funcție de gusturile sale, iar produsele integrale pot varia.

Deși stilul e viață vegan presupune eliminarea produselor de origine animală din cosmetice, haine, etc., am considerat că prețurile sunt similare cu cele ale produselor non-vegane. Totuși, am fost curioși să vedem câți bani cheltuie veganii pe alimente și vă lăsăm pe voi să faceți concluziile.

Deci, iată aproximativ ce produse se vor regăsi în coșul unui cuplu de vegani:

 Năut – 0,5 kg – 9 lei

Orez – 0,5 kg – 10 lei

Hrișcă – 0, 5 kg – 9 lei

Paste integrale – 0.5 kg – 35 lei

Cartofi –  1,5 kg – 10 lei

Roșii – 1,5 kg – 20 lei

Ceapă – 1,5 kg – 13 lei

Castraveți – 1 kg – 15 lei

Dovlecei – 1,5 kg – 14 lei

Mere 2 kg – 14 lei

Piersici 2 kg – 10 lei

Un litru de lapte de soia – 18 lei

Un pachet de tofu – 250 grame – 30 lei

Patrunjel – 40 lei

Băutură de lapte din ovăz – 22 lei

Două pâini din făină  integrală –  50 lei

Tahini ( pastă din susan) – 20 lei

Unt de arahide  – 20 lei

Fulgi de ovăz – 20 lei

Semințe de chia 50 grame – 20 lei

Cost total – 399 lei

În general, alimentația vegană nu echivalează în mod automat cu o alimentație sănătoasă. Dar, de multe ori, pentru că au mai multă grijă de dieta lor, veganii aleg produsele sănătoase în detrimentul celor dăunătoare.

Iată ce spune Elena Tacu, care ne-a ajutat să creăm coșul de mai sus.

„Noi ținem un mod sănătos de alimentație. Noi nu o să cumpărăm de exemplu plăcinte pentru că sunt făcute din făină albă cu ulei de palmier, nu prea cumpărăm dulciuri, pentru că din nou au ulei de palmier și el e dăunător. Cantitatea de mâncare procesată procurată de vegani e foarte mică. Aceștia optează pentru alimente integrale. Mai bine cumpăram o sută de grame de fructe uscate și niște nuci le mărunțim prin blender și facem dulciurile noastre.” După 6 ani de vegetarianism, Elena a trecut din considerente etice la veganism.

Elena ne-a mai spus că multe din rețelele de alimentație au produse vegane în vânzare, astfel încât veganii care ies în localuri din oraș au posibilitatea să comande de exemplu pizza sau la sushi vegane. În schimb, potrivit ei, uneori dulciurile sunt la prețuri exagerate.

Mai notăm, că mulți dintre vegani, la recomandarea medicilor, iau pastile de Vitamina B12.  Prețul unui tub de suplimente este de 160 lei.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.