19:13:37 28.03.2024
Stiri

Cifra lui Dodon: Jumătate din MILIARDUL FURAT din sistemul bancar ar fi fost RECUPERAT. „În timpul apropiat vom începe ARESTAREA activelor din afara țării. Noi știm unde sunt BANII cash de sute de milioane de dolari SUA”

Actualitate 12.08.2020 13:11 Vizualizări3639 Autor: Ziarul National
Cifra lui Dodon: Jumătate din MILIARDUL FURAT din sistemul bancar ar fi fost RECUPERAT. „În timpul apropiat vom începe ARESTAREA activelor din afara țării. Noi știm unde sunt BANII cash de sute de milioane de dolari SUA”


Jumătate din miliardul de dolari sustras din sistemul bancar al R. Moldova ar fi fost deja recuperat, iar restul banilor, aflați peste hotarele R. Moldova, vor fi aduși în curând acasa. Cel puțin, așa declară președintele Igor Dodon.

Potrivit lui Igor Dodon, prejudiciul cauzat statului este de 13,3 miliarde de lei, fără procentele plătite la Banca Națională a Moldovei: „Active recuperate și sechestrare la acest moment sunt de 6,3 miliarde de lei, ceea ce este dublu decât am avut la începutul anului. S-au transferat deja la stat 2,5 miliarde de lei. De asemenea, sunt puse sechestre pe bunuri de 3,8 miliarde de lei”.

Șeful statului a mai adăugat că se mișcă lucrurile și pe plan extern, deoarece restul banilor sustrași din sistemul bancar au fost scoși din R. Moldova.

„Avem o intensificare bună pentru recuperarea banilor din exterior. Aici nimeni n-a făcut nimic până acum. Dar noi știm că sunt mulți bani peste hotare. Avem acum 51 de cereri de asistență juridică cu alte state. Cu 19 state avem comisii rogatorii. Asta înseamnă că în timpul apropiat vom începe arestarea activelor din afara țării. Noi știm unde sunt bani cash de sute de milioane de dolari SUA. Asta înseamnă miliarde de lei moldovenești la buget”, a precizat sursa citată, după ședința de astăzi a Consiliului Suprem de Securitate (CSS).

În cadrul ședinței CSS s-a vorbit și despre recuperarea Aeroportului Internațional Chișinău.

„Nu a fost depusă garanția de bună executare, iar acesta e motiv de a rezilia contractul de concesionare. Asta s-a întâmplat pe 8 iulie. Guvernul a notificat pe 8 iulie compania „Avia Invest” cu referire la acest lucru. Investitorul are 180 de zile să restituie acest activ statului. Pe moment, colegii din Guvern se ocupă de acest lucru”, a adăugat Igor Dodon.

Șeful statului a evitat să se refere și la faptul că rezilierea contractului de concesionare cu „Avia Invest” a fost interzisă de Curtea de Arbitraj de la Stockholm până la o decizie finală a instanței și a chemat autoritățile R. Moldova să suspende executarea notificării de reziliere a contractului de concesionare.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md