20:46:04 16.04.2024
Stiri

Premierul de la Chișinău îl invită pe omologul său de la București, Ludovic Orban, să participe, de Ziua Independenței R. Moldova, la inaugurarea gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău: „Alternativă reală pentru aprovizionare cu gaze a republicii”

Actualitate 12.08.2020 16:44 Vizualizări2180 Autor: Ziarul National
Premierul de la Chișinău îl invită pe omologul său de la București, Ludovic Orban, să participe, de Ziua Independenței R. Moldova, la inaugurarea gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău: „Alternativă reală pentru aprovizionare cu gaze a republicii”


După ce premierul de la București, Ludovic Orban, a anunțat, vinerea trecută, finalizarea construcției gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău, accentuând că acest obiectiv nu a avut parte și de o inaugurare pe măsura importanței sale pentru securitatea energetică a R. Moldova, oficialul român a fost invitat în stânga Prutului.

Premierul de la Chișinău, Ion Chicu, susține că gazoductul va fi inaugurat pe 27 august curent, când R. Moldova sărbătorește Ziua Independenței, pentru „a-i da importanță națională acestui obiectiv”.

„După cum știți, pe 27 august este ziua națională a R. Moldova, Ziua Independenței, și vreau să vă spun că în acest an avem un motiv suplimentar de bucurie, pentru că în preajma sărbătorii a fost dat în exploatare un obiectiv de infrastructură energetică ce va consolida foarte mult independența statului nostru. Este vorba despre gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău, un proiect care are drept obiectiv principal sporirea securității energetice a R. Moldova, deci de a consolida independența statului nostru”, a declarat premierul Chicu în debutul ședinței de astăzi a Guvernului.

CITIȚI și VESTE BUNĂ din România pentru cetățenii R. Moldova: Premierul Orban anunță FINALIZAREA gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău care ne poate scăpa de șantajul gazului rusesc. „Mulțumim, frați români!”

Oficialul a remarcat faptul că, în ultimii zece ani, aprovizionarea republicii cu gaze a fost în pericol, iar acest risc dispare, odată cu inaugurarea acestui gazoduct de alternativă.

„Vreau să-i aduc mulțumiri Guvernului României, poporului român pentru rolul important pe care l-au avut în implementarea acestui proiect. Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău înseamnă mai multă securitate energetică pentru R. Moldova, o alternativă reală pentru aprovizionarea cu gaze naturale a republicii”, a adăugat Ion Chicu.

Premierul de la București, Ludovic Orban, nu a răspuns deocamdată invitației omologului său de la Chișinău.

Amintim că gazoductul care leagă România de R. Moldova este format din două părți distincte, ambele construite de „Transgaz”: conducta Iași – Ungheni care subtraversează râul Prut și a fost terminată în 2014 și conducta Ungheni – Chișinău, finalizarea căreia a fost anunțată de către premierul de la București pe 7 august 2020.

Lungimea totală a conductei este de 120 de kilometri, iar capacitatea de transport anuală este de circa 1,5 miliarde metri cubi de gaze naturale.

Costurile pentru acest obiectiv s-au ridicat la 76 de milioane de euro.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md