(foto) De Ziua Internațională a Elefantului, vă propunem o listă cu titluri de cărți în care apare simbolul mamiferului

Asian_Elephants_Boys_Sitting_Grass_558279_835x1024
Foto: s1.1zoom.me

Elefantul este animalul care a devenit simbol reprezentativ în numeroase legende și element cognitiv al budismului. Tot el este cel care reprezintă putere regală, forță, demnitate, răbdare și smerenie. În arta feng-shui-ului însă, aduce noroc, iar în mitologie și religie este un simbol al onoarei.

Pentru că în budism capul elefantului întruchipează zeul Ganesha, adică zeu al Cunoașterii, vă sugerăm, de ziua elegantului simbol al puterii și forței impunătoare, o listă de cărți în care apare figura elefantului, fie ca element al titlului operei, ori ca metaforă a conținutului.

#1 „Apă pentru elefanți” de Sara Gruen

Romanul a fost lansat în Statele Unite în anul 2006, fiind luni întregi numărul 1 în topurile de vânzări din New York Times, Los Angeles Times, Wall Street Journal, USA Today, fiind desemnat în același timp Favourite Book of the Year de către publicația Newsday. În 2007, este premiat cu Booksense Book of the Year și Bookbrowse Diamond pentru cea mai populară carte. Este tradus în peste 40 de limbi și s-a vândut în trei milioane de exemplare, ca mai apoi să devină baza unei producții cinematografice cu același nume.

Primul rând: „Am nouăzeci de ani. Sau nouăzeci și trei. Ori una, ori altă”. Ultimul rând: „Pentru moșneagul asta, circul e casă lui”. Între cele două rânduri se desfășoară povestea fascinantă a tânărului Jacob Jankowski, care în anii ’30 își face ucenicia vieții într-unul dintre cele mai vestite circuri americane. Angajat să aibă grijă de animale, Jacob va descoperi sub marea cupolă un univers cu personaje bizare și fascinante, dar cu reguli rigide ca ale unei caste. Însă va afla deopotrivă că circul nu înseamnă numai strălucire și culoare, paiete și magie, râsete și ropote de aplauze, ci și animale maltratate, artiști în mizerie încercând să uite sordidul cotidian cu ajutorul alcoolului de contrabandă, violență și prostituție, suferință și tragedii, incertitudini și spaime.

#2 „Călătoria elefantului” de Jose Saramago

„Călătoria elefantului”, roman apărut în 2008, relatează voiajul epic al lui Solomon, elefantul care a călătorit în secolului al XVI-lea, când regele João al III-lea i l-a oferit în dar vărului sau Maximilian, arhiduce al Austriei. Nu este un roman istoric, ci un amestec de fapte reale și imaginare, îndemnându-ne să recunoaștem realitatea și ficțiunea ca fiind o unitate indisolubilă, trăsătura majoră a tuturor marilor opere.

#3 „Povestea cu elefantul vizirului” de Ivo Andric

La Travnik se instalează noul vizir, un tiran anonim însetat de sânge. Curând, vizirul își aduce, de pe tărâmuri îndepărtate, un elefant. Un animal neastâmpărat, care face prăpăd prin tarabele târgului, și un simbol al puterii vizirului, care vrea să-i vadă pe locuitori îngenuncheați dinaintea lui. Povestea cu elefantul vizirului, care dă și titlul volumului, nu este doar o parabolă despre rădăcina răutății omenești, ci o întreagă istorie a suferinței popoarelor iugoslave aflate sub stăpânire otomană.

#4 „Elefantul a dispărut” de Haruki Murakami

„Elefantul a dispărut” este o colecție de povești scrise de Murakami în perioada anilor 1980-1991, nuvele ce se întâlnesc organic în carte sub forma unor istorii bizare și tulburătoare, absolut în stilul autorului japonez, care nu se încadrează în niciun tipar, pentru că stilul lui e croit sub propria emblemă „iconică”.

#5 „Cum am împușcat un elefant” de George Orwell

„Cum am împușcat un elefant” reunește o sumă de eseuri literare ce oferă cititorilor o perspectivă cuprinzătoare asupra vieții și operei lui George Orwell. Unele încercări, precum „O execuție prin spânzurare” sau „Cum am împușcat un elefant”, descriu întâmplări din perioada petrecută de scriitor în colonii, ca angajat al Poliției Imperiale Indiene; altele, precum „Azilul de noapte” sau „La zdup”, reiau experiențe din anii de sărăcie pe care Orwell și i-a impus după întoarcerea din Birmania. Dar cele mai multe au drept subiect detalii ale vieții londonezilor în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, de la bombardamente sau raționalizarea alimentelor la bucătăria englezească sau arta de a pregăti un ceai bun, precum și politica internă și externă dezastruoasă a diferitelor guverne care au succedat în această perioadă.

#6 „Dulcea poveste a tristului elefant” de Diana Adamek

Sub pretextul călătoriei fabuloase a unui straniu personaj „elefantin” născut în Transilvania, Diana Adamek reconstituie în detalii o întreagă lume aflată în momentul unor schimbări subtile, care vor îmbrăca deseori în roman haina miraculosului.

#7 „Înotând cu elefantul, în brațe cu pisica” de Yoko Ogawa

Un băiețel care se naște cu buzele lipite, un elefant condamnat să trăiască pe terasa unui centru comercial, o fetiță dispărută în spațiul dintre două clădiri, un șofer de autobuz maestru în artă patiseriei și a șahului și o misterioasă păpușă-automat fac din „Înotând cu elefantul, în brațe cu pisica” un român al instantaneilor pline de lirism, stranietate și miracol.

De asemenea, vă sugerăm o listă de filme cu elefanți, accesând AICI!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente