(foto) Nouă echipe de adolescenți au primit granturi de la UNICEF și ODIMM pentru implementarea propriilor idei în realitate

HOPE-Cinema-UPSHIFT
Foto: TEKEDU/2019

Nouă echipe de adolescenți au primit granturi mici de la UNICEF și ODIMM, pentru a susține implementarea proiectelor inițiate în comunitățile lor, ca parte a inițiativei UPSHIFT Moldova, un program de inovare socială pentru tineri, care oferă adolescenților din Moldova abilități și competențe pentru a aduce schimbări pozitive în comunitățile lor.

Peste 120 de tineri din toată țara au fost selectați pentru a participa la programul UPSHIFT – Ediție Digitală, implementat de împreună cu TEKEDU. Pe parcursul a 6 săptămâni, o echipă de experți UPSHIFT a îndrumat riguros 15 echipe de tineri, învățându-i să identifice soluțiile potrivite pentru problemele comunităților lor, ca apoi să le transforme în idei de afaceri cu un impact pozitiv.

„Datorită COVID-19 am învățat că trebuie să investim în mod substanțial în învățarea la distanță, nu doar în eventualitatea altor pandemii, ci și pentru a conecta studenții din comunități izolate și marginalizate  la o gamă mai largă de oportunități educaționale. La nivel global, doar 50 % dintre elevi și studenți au acces la învățământul la distanță, o cifră chiar mai mică pentru fete, care au acest acces doar în proporție de 33 la sută. Adaptat la situația creată de pandemia COVID-19, UPSHIFT Moldova, lansat cu succes anul trecut, și-a continuat activitățile în format digital în 2020”, menționează UPSHIFT într-un comunicat.

„Este uimitor câți tineri talentați avem în Moldova, cărora le pasă de bunăstarea comunităților lor și care sunt dornici să sprijine dezvoltarea și să participe activ la rezolvarea problemelor locale”, a spus Mihaela Iurașcu, coordonatoare UPSHIFT Moldova.

Iar Desiree Jongsma, Reprezentantă de Țară UNICEF Moldova a declarat că „Pregătirea tinerilor pentru angajarea în câmpul muncii va aduce beneficii economiei, va promova Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD) și va îmbunătăți bunăstarea a milioane de familii și comunități”.

TEKEDU/2019

Unul dintre proiectele câștigătoare este „LOFT” (Oportunități de învățare pentru adolescenți) prin care se urmărește a sprijini adolescenții cu vârste între 11 și 19 ani în alegerea unei cariere.

„Mi-a plăcut modalitatea de predare în cadrul UPSHIFT. Au fost multe activități practice și chiar dacă toată pregătirea a fost oferită online, m-am simțit conectată la fel ca și cum ne-am afla în aceeași sală de clasă”, a împărtășit Alexandra Lupan, 16 ani, Chișinău, membră a echipei LOFT.

Un alt proiect câștigător este cel al Mariei Cojocaru, o tânăra de 16 ani din Sângerei. Proiectul „Trăiește prin artă” le permite tinerilor din Sângerei să învețe cum să se exprime prin pictură și artă. Maria și echipa sa vor organiza cursuri pentru adolescenții din raionul Sângerei, oferindu-le toate materialele necesare pentru vopsirea hainelor, precum și îndrumare.

TEKEDU/2019

Programul UPSHIFT Moldova a fost lansat anul trecut în raionul Sângerei, iar ca urmare a primei ediții, șase echipe au obținut finanțare și sprijin pentru implementarea ideilor lor în 2019.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente