/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Seceta din ultima perioadă a compromis și recolta de nuci. Miezul de nucă s-ar putea scumpi

missing
12 august 2020, ora 21:22

Seceta din ultima perioadă a compromis și recolta de nuci. Proprietarul unei livezi, din raionul Glodeni, spune că în acest an roada de nuci va fi mult mai mică, iar din această cauză miezul se va scumpi de cel puțin două ori. Fermierul crede că unica soluție de a-și recupera banii investiți este să exporte producția în țările Uniunii Europene.

Vasile Paveliuc practică agricultura mai bine de 10 ani și are peste 700 de nuci în localitatea Sturzovca, din raionul Glodeni. Livada acestuia este una dintre cele mai mari, din nordul Moldovei. În acest an, fermierul a investit în dezvoltarea afacerii peste 60 de mii de lei, dar nu știe dacă își va recupera banii.

VASILII PAVELIUC, FERMIER, STURZOVCA:Copacul nu și-a luat apa de care o avut nevoie ca să intre bine în iarna caldă, copacul nu a intrat în perioada de odihnă de obicei când vin înghețurile, copacul intră în perioada de odihnă și nu permite încolțirea mugurilor și nu crește, chiar să fie și condiții favorabile”.

Din cauza secetei, miezul de nuci se va scumpi de două ori și va ajunge să coste între 150-180 de lei pentru un kilogram, spune agricultorul.

VASILII PAVELIUC, FERMIER, STURZOVCA:Nu numai la mine în livadă e așa, situația aceasta a fost observată și prin sate, oriunde. Unde a fost chiar și numai un copac aparte, mai puțin afectat de boli și așa mai departe, e aceiași situație, vârfurile au fost uscate”.

Unica modalitate pentru a depăși această criză, spune agricultorul, este exportul miezului de nucă pe piețele țărilor din Uniunea  Europeană.

VASILII PAVELIUC, FERMIER, STURZOVCA:Asta, deoarece în Moldova nu se prevede nicio schimbare. Se schimbă doar conducerea țării și guvernul, așa că avem puține speranțe că prețurile la miezul de nucă va fi convenabil producătorilor”.

Recolta mica afectează nu doar producătorii de miez de nucă, dar și comercianții.

Când 10 păhare, când 8, depinde de cumpărători. Vând ca să-mi câștig o bucată de pâine. În acest an, practic nu avem miez de nucă. Copacii au înghețat și s-au uscat. Nu sunt nuci”.

Cumpără în mediu 10-15 persoane, dar oamenii nu au bani. Sunt puține nuci în acest an, dar nu avem ce face. Din pensie mi-au tăiat și îmi rămân doar 500 de lei. Cu ce să trăiesc?”.

În fiecare an, în urma exportului de miez de nucă, Republica Moldova înregistrează un profit de peste 120 de milioane de dolari.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram