/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Explozii, ajutor UE și pericol atomic. Zelenski: „Teroarea trebuie învinsă complet și peste tot”

/VIDEO/ PAS a inițiat o petiție online pentru anularea regimului de autoizolare timp de 14 zile

missing
12 august 2020, ora 21:26

PAS cere Guvernului anularea regimului de autoizolare timp de 14 zile, pentru moldovenii care revin din statele unde rata de infectare este mică. Formațiunea a inițiat și o petiție în acest sens, care a fost semnată de peste o mie de oameni. Purtătorul de cuvânt al prim-ministrului nu ne-a răspuns la telefon pentru o reacție. De asemenea, partidul vrea să atace în judecată companiile aeriene, care vând bilete și refuză să returneze banii cetățenilor, în cazul în care zborurile sunt anulate.

Aproape 1000 de persoane au semnat petiția ca cetățenii, care vin din statele cu rată mică de infectare cu noul coronavirus, să nu fie obligați să stea în autoizolare 14 zile. Petiția a fost inițiată de deputata PAS, Galina Sajin. Aceasta consideră că exemplul statelor europene, care au început să excludă măsura plasării în carantină, pentru cetățenii țărilor unde numărul de infectări este relativ mic, poate fi preluat și de Guvernul de la Chișinău. Așa că, a solicitat Executivului să creeze o listă verde a acestor state. Purtătorul de cuvânt al premierului nu ne-a răspuns la telefon pentru un comentariu.

Totodată, astăzi, Sajin a declarat că va iniția, în numele cetățenilor, o acțiune colectivă în instanța de judecată împotriva a două companii aeriene locale, pe motiv că, deși zborurile au fost anulate din cauza pandemiei, au continuat să vândă bilete, iar, după ce au anulat zborurile, nu ar fi întors banii oamenilor.

Doar o singură companie a reacționat la aceste acuzații. Aceasta a precizat că, din cauza pandemiei, sunt înregistrate pierderi enorme, întrucât fluxul de pasageri a scăzut dramatic, iar rambursarea costului biletului se aplică în condițiile tarifului. Operatorul aerian s-a adresat public deputaților, dar și autorităților centrale, pentru a susține activitatea din acest domeniu.

REACȚIA UNEI COMPANII AERIENE

„Solicităm să constituie un grup de lucru pentru identificarea unui set de măsuri, care va veni să acorde suport pentru operatorii economici din industria aviației, prin acordarea subvențiilor de către stat, facilități fiscale și ajustarea cadrul normativ pentru condiții de criză după practica altor țări”, se arată în comunicat. Iar Autoritatea Aeronautice Civilă, în calitatea sa de organ de supraveghere și control, declară că întreprinde toate măsurile necesare în vederea respectării drepturilor pasagerilor. Potrivit autorității, cetățenii cărora li se refuză rambursarea integrală a costului biletelor și nu acceptă alte opțiuni oferite de operatorii aerieni, pot depune reclamații în adresa companiei aeriene. Mai mult, ei pot depune o petiție în scris și în adresa Autorității Aeronautice Civile.

La  mijlocul lunii martie, în Republica Moldova a fost instituită Stare de Urgență pentru 60 de zile, iar traficul aerian a fost suspendat. Deși la începutul lui iunie, cursele regulate au fost reluate, nu toate țările au deschis liniile aeriene pentru cetățenii moldoveni, din cauza numărului mare de infectări din țara noastră. În prezent, în țară încă este în vigoare regimul de autoizolare timp de 14 zile, pentru cei care revin de peste hotare.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram