Svetlana Tihanovskaia a părăsit Belarusul. Ce țară a găzduit-o pe principala rivală a lui Alexandr Lukașenko

Rivala lui Alexandr Lukașenko la alegerile prezidențiale din Belarus, Svetlana Tihanovskaia a părăsit țara.

Foto: Sergei Grits/AP

Ea „este în siguranță și se află acum în Lituania”, a declarat ministrul de externe lituanian, Linas Linkevicius, într-un anunț pe Twitter.

Anterior, Linas Linkevičius a scris pe Twitter că încearcă de câteva ore să dea de Svetlana Tihanovskaia, dar nu reușește. „Încerc să dau de Svetlana de câteva ore și nu reușesc. Nimeni din staff-ul ei nu știe unde este. Îmi fac griji pentru siguranța ei”, a scris ministrul.

În seara zilei de 10 august, echipa Svetlanei Tihanovskaia a anunțat dispariția acesteia după o vizită la Comisia Electorală Centrală din Belarus. După mai multe ore, Tihanovskaia a ieșit la legătură, însă nu a dezvăluit locul unde se află, scrie Meduza.

Potrivit datelor oficiale ale CEC Belarus, Svetlana Tihanovskaya a câștigat puțin peste 10% din voturile cetățenilor, pe când Lukașenko a câștigat detașat, cu peste 80%.

Totuși, Tihanovskaia a declarat că ea ar fi câștigătoarea alegerilor. Potrivit ei, echipa sa de campanie deține informațiile „veridice” privind numărul de voturi și susține că poate demonstra toate încălcările. „Nu recunoaștem rezultatele oficiale ale alegerilor. Am văzut procesele verbale reale. Îi îndemnăm pe cei care cred că votul lor a fost furat să nu tacă”, a spus Tihanovskaya, care a menționat că i-a transmis lui Lukașenko intenția de a se întâlni, pentru evitarea unor conflicte ulterioare.

Proteste violente au izbucnit în Belarus duminica trecută după anunțarea rezultatelor exit-poll, care s-au soldat cu morți zeci de răniți și cel puțin 300 de persoane arestate.

De menționat că Federaţia Europeană a Jurnaliştilor (EFJ) a denunţat luni arestarea „a cel puţin 19 jurnalişti, pe unii cu violenţă”, în timpul acoperirii informative a alegerilor prezidenţiale din Belarus şi a protestelor desfăşurate duminică în această ţară.


Pub