(doc/video) Ședința CMC s-a încheiat: Aleșii locali au aprobat demiterea șefului Autosalubritate. PSRM s-a abținut de la vot în lectură finală

Consiliul municipal Chișinău se întrunesc astăzi, 11 august 2020, în ședință. Pe ordinea de zi sunt 27 de subiecte, printre care și proiectul de decizie cu privire la revizuirea Planului Urbanistic Zonal Centru.

Foto: UNIMEDIA

Ședința CMC a luat sfârșit. Următoarea întâlnire a aleșilor locali va avea loc joi, la ora 10:00. Subiectul care va trebui discutat va fi proiectul de decizie cu privire la executarea hotărârii instanței de judecată.

(17:53) Proiectul de decizie cu privire la executarea hotărârii de judecată irevocabilă și operarea unor modificări în configurația lotului de pământ cu numărul cadastral 0100309127 din str. Uzinelor, 203, proprietate privată a Societății cu răspundere limitată „CONSOR & COM", aprobat de CMC.

(17:38) Aleșii locali au aprobat o serie de proiecte de decizii ce presupun a fi trimise spre licitație funciară. Acum, consilierii dezbat subpuntele din subiectul cu privire la privatizarea terenului.

(16:54) Consilierii dezbat subiectul cu privire la formarea și adjudecarea la licitație funciară.

(16:38) Consilierii au luat o scurtă pauză până la 16:50.

(16:29) A fost aprobat proiectul de decizie cu privire la revizuirea Planului urbanistic zonal Centru elaborat de IMP „Chișinăuproiect".

(15:55) Proiectele de decizie cu privire la acceptarea donației din partea Fundației Soros-Moldova, cu privire la revocarea unor decizii a Consiliului municipal Chișinău și cu privire la aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a serviciilor publice de alimentare cu apă și de canalizare din municipiul Chișinău, aprobate de de CMC. De asemenea, a fost aprobat proiectul de decizie cu privire la autorizarea comercializării automobilului VAZ 21102.

(15:33) Alte trei proiecte de decizie au fost aprobate de consilieri. este vorba despre Proiectul de decizie cu privire la modificarea denumirii Centrului de plasament pentru copii și aprobarea în redacție nouă a Regulamentului de organizare și funcționare a Centrului de plasament pentru copii separați de părinți „Lumina" și statului de personal, cu privire la crearea serviciului social „Locuință socială asistată" de către A.O. „New Hope Moldova" și proiectul de decizie cu privire la aprobarea, într-o nouă redacție, a Regulamentului de organizare și funcționare a Direcției generale asistență socială și sănătate a Consiliului municipal Chișinău, statul de personal și organigramei.

(15:22)Proiectul de decizie cu referire la operarea unor modificări în decizia Consiliului municipal Chișinău nr.5/20 din 24.07.2018 „Cu privire la instituirea Serviciului Asistență Stradală", cu privire la aprobarea, în redacție nouă, a Regulamentului cu privire la organizarea și funcționarea Serviciului social Centrul de reabilitare pentru copii cu dizabilități „Atenție", a statului de personal și a structurii acestuia și cel cu privire la aprobarea, în redacție nouă, a Regulamentului cu privire la organizarea și funcționarea Serviciului social Centrul de reabilitare pentru copii cu dizabilități „Casa Speranței", a statului de personal și a structurii acestuia, toate aprobate cu 45 de voturi.

(15:21) Conceptului de modernizare a Î.M. „Piața Centrală", aprobat cu 43 de voturi.

(15:19) Consilierii au revenit în ședință. După raportul prezentant de șeful adjunct al Direcției Sănătate din cadrul Primăriei Chișinăului, Boris Gîlcă, cu privire la situația Covid-19, aleșii locali dezbat proiectu lde decizie cu privire la aprobarea conceptului de modernizare a Î.M. „Piața Centrală".

(13:11) Consilierii au plecat în pauză de masă, până la orele 14:00.

(13:10) Propunerea de demitere a directorului Autosalubritate a fost aprobată ca bază cu 45 de voturi. De asemenea, cu 25 de voturi pro au trecut propunerile consilierei Herța. Totuși, consilierii PSRM au adus un amendament la amendament și au propus excluderea termenului de „experiență de cel puțin 4 ani”, întrucât această sintagmă va limita numărul de persoane participante la concurs. Având în vedere că amendamentul propus de consilierii PSRM nu a trecut, aceștia au refuzat să voteze proiectul de decizie privind demiterea lui Eugeniu Axentiev, în lectură finală.

(12:40) Consiliera PL, Veronica Herța a propus 2 amendamente. Unul privind organizarea unui concurs în termen de 15 zile, iar cel de-al doilea să prevadă ca viitorul șef interimar să aibă o experiență de cel puțin 4 ani de activitate în cadrul întreprinderii, așa cum este prevăzut în regulamentul privind organizarea concursurilor privind șefii întreprinderilor municipale. Aceste amendamente au parvenit, totodată, deoarece nu ar putea permite trucarea concursului și plasarea în funcția de director Autosalubritate a unei persoane afiliate PSRM.

(12:18) Într-un final, aleșii locali au trecut la ordinea de zi. Primul subiect cu privire la examinarea posibilității încetării raportului de serviciu a directorului Autosalubritate, Eugeniu Axentiev, raportat în ședință.

(12:17) A trecut mai mult de o oră, iar consilierii municipali continuă să arunce mingea de la consilier la consilier pe anumite subiecte.

(11:37) Până la această oră consilierii au luări de cuvânt, unde aceștia sesisează diverse probleme identificate în diferite sectoare din Chișinău. Consilierii urmează să se sesizeze și să rezolve problemele.

(11:09) Un fost angajat al Întreprinderii Autosalubritate, dar și primarul general al Chișinăului, Ion Ceban, au intervenit cu luări de cuvânt în vederea demisiei directorului Autosalubritate, dl Axentiev. Potrivit acestuia, incendiul de la Țînțăreni a avut loc din neglijență de serviciu. Totodată, primarul a precizat că există un raport despre activitatea directorului Autosalubritate, unde sunt prezente o serie de abateri legale.

(10:58) Consilierii municipali au aprobat ordinea de zi și regulamentul ședinței CMC, cu 49 de voturi.

(10:50) Mai mult de jumătate de oră, consilierii propun modificări pe subiectele ordinii de zi.

(10:27) A fost aprobată ordinea de zi ca bază, cu 40 de voturi din partea consilierilor.

(10:25) Consilierul PL, Ion Cebanu a fost ales președintele ședinței CMC. Aleșii locali au ținut un minut de reculegere pentru regizorul Iurie Harmelin, trecut la cele veșnice.

(10:20) Ședința CMC de astăzi este deliberativă, cu 39 de consilieri prezenți din 51 aleși.

Urmăriți live:


Pub