Două grupuri de lucru, ce vor căuta soluții pentru agricultori și pentru începerea noului an școlar, au fost create de deputații PSRM, PD, PAS și ai Platformei DA

Două grupuri parlamentare de lucru vor identifica soluții pentru situația din agricultură și pentru începerea noului an școlar în siguranță. Deciziile au fost luate la ședința comună de astăzi a deputaților PD, PSRM, PAS și ai Platformei DA.

Foto: UNIMEDIA

În urma discuțiilor purtate, s-a decis crearea a două grupuri de lucru parlamentare. Primul grup se va ocupa de identificarea soluțiilor pentru agricultorii care au avut de suferit în urma secetei, va fi format din patru parlamentari, câte unul din PD, PSRM, PAS și Platforma DA și va fi condus de deputatul democrat Nicolae Ciubuc.

Totuși, deși toate cele 4 fracțiuni au căzut de acord că problemele din agricultură, în special cele generate de secetă, au nevoie de soluții imediate, PAS și Platorma DA au insistat pe convocarea unei ședințe extraordinare a Parlamentului în acest sens, în timp ce PSRM și PD sunt de opinia că inițial trebuiesc identificate soluțiile, precum și acoperirea financiară pentru ele, discutate, aprobate de comun acord și abia apoi să fie convocat Legislativul în ședință, pentru a obține un număr suficient de voturi.

Potrivit liderului fracțiunii Platformei DA, Alexandr Slusari, grupul pentru agricultură urmează să se întrunească deja astăzi, la ora 14.00. „Nu avem timp, decizile trebuiesc luate timp de câteva zile. Sarcina numărul 1 a Guvernului și Parlamentului ar trebui să fie rezolvarea problemelor agricultorilor. Este nevoie de decizii palpabile, ce țin de majorarea Fondului de subvenționare, declararea stării de urgență, instituirea vacanței fiscale, ce nu pot fi adoptate fără intervenția Parlamentului. Cu părere de rău, chiar dacă un pic s-au apropiat pozițiile, nu am putut să îi convingem pe colegii din PD și PSRM să stabilim data exactă a ședinței Parlamentului. Astăzi, la ora 14.00, un grup de lucru ad-hoc, cu reprezentanți de la fiecare fracțiune, va începe audierea miniștrilor, a factorilor de decizie, a reprezentanților Băncii Naționale, ca să identificăm împreună cu Executivul soluții pentru agricultori, iar Guvernul să vină cu inițiativa în fața Parlamentului. Chiar dacă identificăm 51 de deputați să voteze, nu putem lua decizii fără decizia și avizul Guvernului, astăzi până mâine dimineață încercăm să găsim soluții”, a precizat Slusari.

Pe de altă parte, deputații PSRM susțin că este nevoie întâi să fie găsite soluțiie și apoi convocată ședința Parlamentului. „Evident că avem nevoie de mai mulți bani și atunci când venim cu inițiative în Parlament, trebuie să venim și cu acoperire financiară. Am chemat colegii să identificăm acești bani și în țară și în afara ei. Suntem gata să convocăm ședința extraordinară atunci când vom avea proiecte de lege de comun acord. Este nevoie de dialog larg și politic, dar și cu Guvernul RM, de aceea PSRM este mai reticent față de convocarea ședinței Parlamentului de dragul ședinței”, a menționat deputatul PSRM Vlad Batrîncea.

Cel de-al doilea grup, format la fel din 4 deputați, se va ocupa de asigurarea condițiilor pentru începerea noului an de studii în condiții de pandemie și va fi condus de vicepreședinta Parlamentului, Monica Babuc.

„Subiectul legat de reînceperea noului an de învățământ este o problemă serioasă. Învățământul de la distanță, asigurarea condițiilor pentru copii și pedagogi vor fi preocuparea acestui grup de lucru. Cele mai importante probleme asupra cărora ne vom opri sunt asigurarea financiară a învățământului în condiții de pandemie, asigurarea instituțiilor școlare cu dezingfectanți, măști, și toate cele necesare pentru un învățământ de calitate. Vom discuta necesitatea asigurării pedagogilor cu plata tuturor orelor suplimentare pe care pedagogii ar putea să le aibă, așa încât să fie remunerați conform efortului depus. Suntem dispuși să discutăm achitarea primelor de august, care la moment sunt înghețate”, a precizat Monica Babuc.

Grupurile de lucru urmează să inițieze discuții, consultări și audieri cu structurile guvernamentale, dar și cu alte instituții ce ar putea fi implicate, pentru a găsi soluții pentru situația din agricultură și pentru începerea noului an școlar în condiții de siguranță. Ulterior, grupurile de lucru vor elabora și coordona cu structurile guvernamentale și instituțiile financiare internaționale un proiect de hotărâre, care va fi propus Parlamentului spre examinare și adoptare.


Pub