Boris Gîlcă, despre Covid-19 în Chișinău: „Trei săptămâni la rând, în capitală s-au înregistrat mai mult de jumătate din numărul total al cazurilor de coronavirus

Situația epidemiologică în municipiul Chișinău este una din ce în ce mai gravă, recunoaște șeful adjunct al Direcției Sănătate din cadrul Primăriei Chișinăului, Boris Gîlcă, care a prezentat un raport în acest sens, în cadrul ședinței de astăzi a CMC. Totodată, Boris Gîlcă precizează că, capitala Republicii Moldova, trei săptămâni la rând înregistrează mai mult de jumătate din numărul total al cazurilor Covid-19, înregistrate pe republică.

Foto: UNIMEDIA

Înainte de a începe prezentarea raportului, funcționarul le-a făcut observație consilierilor. „Uitându-mă în sală, observ că noi înșine nu respectăm regulile, dar suntem un exemplu pentru cetățeni. Mulți dintre dumneavoastră nu poartă mască. Care autoritate ar trebui să vină și să vă sancționeze?”, s-a întrebat Boris Gîlcă.

În același timp, Boris Gîlcă a precizat că în Chișinău situația este una alarmantă, având în vedere că „trei săptămâni la rând s-au înregistrat mai mult de jumătate din numărul total al cazurilor Covid-19. În Chișinău avem 10.500 cazuri de Covid-19, 4698 cazuri active, 2089 de persoane cu forme ușoare. Totodată, anunț că avem 273 de cedese. Comparativ cu luna mai, tendința e de 8 ori mai mare a cazurilor asimtomatice.”

Mai mult, grupa de vârstă cea mai afectată este cea de 30-39 ani, și nu vârsta pensionară.

„În Chișinău avem tendința ca grupa de vârstă cea mai afectată de Covid-19- să fie cea cuprinsă între 30-39 ani, după datele statistice, apoi persoanele după 60 de ani. Pe locul patru se află tinerii cu vârstă între 20-29 de ani, iar pe locul 5 sunt copiii. Menționez că, mai nou, sporesc cazurile de Coivd-19 la copii. Copiii depistați cu Covid-19, chiar și asimtomatici trebuie internați în spital.

Cu această ocazie, s-a precizat că Spitalul de Boli Infecțioase pentru copii este deja plin cu bolnavi Covid-19, de aceea au fost activate alte 170 de paturi la Spitalul pentru copii „V. Ignatenco”.


Pub