(foto) Acum 58 de ani și-au unit destinele. Cum arătau maestrul Eugen Doga și soția sa Natalia, în ziua nunții

Sunt împreună de mai mult de jumătate de secol, iar astăzi, sărbătoresc ziua în care au devenit soț și soție, oficial. Este vorba despre renumitul compozitor Eugen Doga, care a dus faima Republicii Moldova în întreaga lume, și soția sa, Natalia Doga, scrie SHOK.md.

Foto: Facebook/ Eugen Doga

La 11 august, acum 58 de ani, tinerii Eugen și Natalia își uneau destinele. Astăzi, la aproape 6 decenii din acea zi, maestrul a postat o imagine de la frumosul eveniment, pe pagina sa de Facebook, dar și alte poze care oglindesc viața lor și cum s-au schimbat odată cu scurgerea timpului.

Eugen Doga și soția sa, Natalia, în ziua nunții / Sursa:Facebook/ Eugen Doga
Eugen Doga și soția sa, Natalia / Sursa:Facebook/ Eugen Doga
Eugen Doga și soția sa, Natalia / Sursa:Facebook/ Eugen Doga

Mai multe poze dar și cele mai frumoase mesaje pe care le-a primit cuplul de la admiratorii creației maestrului, în ziua aniversării, le vedeți pe SHOK.md.

Într-un interviu pentru UNIMEDIA, maestrul a relatat cum a făcut cunoștință cu soția sa, cum s-au căsătorit, dar și ce îi ține împreună, atâția ani.

Probabil cel mai complicat lucru pentru Eugen Doga este să ofere o definiție a sentimentului de care s-a lipsit, conștient, în tinerețe – iubirea dintre femeie și bărbat: „Nu știu cum să formulez dragostea, ce e asta, ca și cum ar fi un chibrit, o scânteie, o sclipire, ca un fulger de puternică, dar e puțină. Chibritul repede se stinge, fulgerul doar scapără și dispare, cu toate că e foarte puternic, dar dragostea e altceva, este o stare sufletească ce nu se vede, nu se poate pipăi, cântări, ambala, măsura, nu este încă dragosteometru și slava Domnului. Eu nu știu și sincer vorbesc despre asta, fiindcă dacă am ști, s-ar termina dragostea”.

Și poate că nici nu s-ar fi însurat, dacă nu venea cu inițiativa femeia care de mai bine de jumătate de secol îi este alături și la bine și la greu: „Au trecut vreo două zile de cunoștință și dânsa mi-a spus că noi am hotărât să ne căsătorim. Noi. A luat inițiativa și noi deja peste 50 de ani suntem împreună. La noi, familia este ceva sfânt”.

Recunoaște că nu prea face față responsabilităților de soț și de tată, dar asta pentru că se dedică în totalitate creației, iar familia nu a avut altă alegere decât să îl înțeleagă și să aprecieze puținele clipe petrecute împreună. „Eu în genere nu sunt pentru familie, tot timpul stau acolo la mine în altă lume, cu altă dragoste, sunt foarte prost familist, nu am avut această fericire de a mă bucura de familie, tot timpul lipsesc, tot timpul umblu prin lume cu alte probleme. Undeva îmi e milă de soția mea, care așteaptă ceva mai propriu. Singura mea scuzare este muzica pe care o scriu și care aș dori să fie apreciată și simțită, trăită. Acele trăiri pe care ar trebui să le direcționez familiei, eu le pun în altă parte, sursa e aceeași. Dacă credem că putem reuși sută la sută și aici și acolo, nu e chiar așa. Compozitorul trebuie să fie și familist, și îndrăgostit și acolo și acolo. Dacă tăiem un măr în două, o parte pentru creație și o parte pentru familie, ce asta e dragoste pe jumătate numai? Sau creație? Ori totul ori nimic. Nu îmi vine mie să scriu numai pe un picior”.

Este o jertfire, iar acest lucru trebuie conștientizat, mărturisea, cu o doză de regret în glas, compozitorul: „M-am nenorocit eu de bună voie, tot timpul vroiam ca toată familia să fie sub un singur acoperiș, nu a fost să fie. Multe lucruri sunt scăpate din sensul cuvântului familiei”.

Interviul integral cu Eugen Doga îl puteți vedea AICI.


Pub