Ştiri

Sursa imaginii: voceabasarabiei.md

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Economic

11 Aug. 2020 / 12:46

Evoluţia preţurilor: Legumele şi carnea s-au ieftinit, iar brânzeturile s-au scumpit

Preţurile la legumele de câmp, între care ceapă, cartof, usturoi, tomate, vânătă, la carnea de porc şi vită, precum şi la fructele exotice au înregistrat o scădere în iulie comparativ cu iunie. Totodată, moldovenii au achitat în aceeaşi perioadă mai mult pentru morcovi, fructe proaspete, miere de albini şi brânzeturi.

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, preţurile la majoritatea produselor au rămas în iulie la nivelul lunii precedente. Concomitent, la mărfurile nealimentare în perioada de raport au fost înregistrate unele reduceri de preţ.

În schimb, majorări de tarife au fost înregistrate la serviciile de turism peste hotarele ţării – cu 6,3%, închiriere a apartamentelor – cu 4,4%, reparare a obiectelor de folosinţă îndelungată – cu 1,2%, alimentaţie publică şi servicii hoteliere – cu 0,8%. Totodată, în perioada de raport au fost înregistrate reduceri de preţ la serviciile transportului aerian de pasageri – cu 2,4%.

Potrivit sursei citate, în iulie, inflaţia anuală a constituit 4,23%, inclusiv la: produse alimentare – 8,12%, mărfuri nealimentare 0,43% şi servicii prestate populaţiei – 3,76%.

Comentarii