Ştiri

Sursa imaginii: agroexpert.md

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Economic

11 Aug. 2020 / 19:33

Situaţie fără precedent în apicultură

Din cauza condiţiilor meteorologice neprielnice, crescătorii de albine se confruntă cu cea mai dificilă situaţie din ultimii 30 de ani. Seceta, apoi îngheţurile şi temperaturile scăzute din luna mai, nespecifice pentru această perioadă a anului, au făcut ca pe piaţă să lipsească aproape în totalitate mierea de salcâm, din care apicultorii obţineau cel mai mare profit, relatează Moldova 1.

Andrei Novac are o prisacă cu 100 de familii de albine. El spune că nu s-a mai confruntat cu o astfel de situaţie în toţi cei 30 de ani de când se ocupă cu apicultura. În special suferă familiile tinere de albini.

„Aceasta este o familie tânără. Deja în această perioadă ramele trebuiau să fie pline. După cum vedeţi, miere e puţină şi va trebui să le dăm mâncare specială, proteine şi vitamine. Albinele au fost puternice la începutul acestei primăveri, însă multe au pierit, pentru că din lipsă de mâncare au început să se atace una pe alta”, spune Andrei Novac.

În aceste condiţii, apicultorii estimează că producţia de miere din acest an nu va fi mai mare de zece la sută.

„În acest an, situaţia nu este bună, deoarece a fost frig în perioada de înflorire a salcâmului. Era atât de frig, doar 13 grade noaptea, că albinele nici nu puteau zbura. Dacă sunt sub 16 grade, plantele nici măcar nu produc nectar. Au fost şi multe ploi. Daca nu a fost salcâm, nici miere nu e. E o situaţie foarte dificilă pentru apicultori, deoarece profitul principal îl au din contul mierii de salcâm”, mai spune apicultorul.

Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Apicultorilor din Republica Moldova afirmă că în acest an statul ar trebui să acorde o mai mare susţinere crescătorilor de albini.

„Nu cerem bani direct. Poate ar fi cazul să ne ajute cu nişte zahăr la un preţ mai mic, ca noi să avem cât de cât un ajutor, pentru că acum în economia naţională sau pe piaţă zahărul este la un preţ de 12 lei şi ceva, dar dacă ar fi la nouă lei, tot este un suport şi pentru apicultori”, spune preşedintele Asociaţiei Naţionale a Apicultorilor din Republica Moldova, Ion Maxim.

Un kilogram de miere de salcâm din producţia anului curent se vinde în pieţe cu cel mult 150 de lei kilogramul, mierea de tei cu 100 de lei, iar cea poliflora cu 80 de lei.

Comentarii