14:59:28 16.04.2024
Stiri

Ministrul Agriculturii a înfruntat agricultorii care au PROTESTAT la Hâncești împotriva acțiunilor guvernării: Ce promisiuni le-a făcut oficialul

Actualitate 11.08.2020 17:18 Vizualizări1295 Autor: Ziarul National
Ministrul Agriculturii a înfruntat agricultorii care au PROTESTAT la Hâncești împotriva acțiunilor guvernării: Ce promisiuni le-a făcut oficialul


Numeroși agricultori din mai multe regiuni ale R. Moldova au protestat astăzi, cerând ajutor de la stat în condițiile în care seceta le-a pârjolit recolta și i-a înglodat în datorii, inclusiv la bănci.

Aceștia s-au declarat nemulțumiți de soluțiile propuse de Guvernul Chicu și au solicitat convocarea Parlamentului în ședință pentru a aloca un miliard de lei care să acopere pierderile suportate de agricultori.

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, a mers la Hâncești să discute cu protestatarii care au adus și tehnica agricolă cu ei și au blocat traseul Hâncești-Lăpușna.

„Am precizat primele acțiuni și anume alocarea a 300 de milioane de lei pentru agricultori. Din suma totală, 100 de milioane sunt alocate din Fondul de subvenționare a agriculturii, iar alte 100 de milioane de lei din Fondul de Intervenții a Guvernului. În toamnă alte 100 de milioane vor fi alocate. Pentru un hectar reînsămânțat după ce a fost semănat în toamnă, guvernul va acoperi 1 080 de lei. Pentru 1 ha semănat cu grâu, afectat în proporție mai mare de 60% – 1 000 de lei, orz – 1 020 de lei, rapiță – 1 400 de lei”, a declarat Perju.

CITIȚI și VIDEO // PAS și Platforma „DA” vor ședința EXTRAORDINARĂ a Parlamentului în șapte zile, iar coaliția PSRM-PD... grupuri de lucru pentru a identifica soluții pentru agricultori: „Mâine va fi clar dacă se MIMEAZĂ dialogul”

Oficialul a precizat că, pentru a beneficia din cele 100 de milioane de lei din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural, agricultorii pot depune deja dosarele la AIPA.

„Suntem în discuții cu partenerii de dezvoltare pentru a identifica noi surse financiare de suport pentru sectorul agricol. Am discutat cu băncile comerciale și sunt dispuse să ofere susținere pentru agenții economici din sectorul agricol (reeșalonarea creditelor etc.). A fost aprobată Legea ce prevede majorarea nivelului de subvenționare a primelor de asigurare de la 50% la 70%. La Guvern discutăm în continuu despre toate oportunitățile de suport, analizăm, negociem, vom reuși să identificăm soluțiile optime. Blocarea traseului nu aduce bani în buget și nu rezolvă probleme. Vă îndemn să dăm dovadă de comunicare și cooperare comună”, le-a cerut ministrul protestatarilor.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md