UE va acorda R. Moldova 100 mln de euro pentru a reduce efectele pandemiei de Covid-19

by D M
Distribuiti mai departe...

Comisia Europeană anunță că a coordonat, în numele UE, cu opt parteneri Memorandumuri de Înțelegere privind programele de asistență macrofinanciară (AMF). Una dintre țări este și R. Moldova care va beneficia de o sută de milioane de euro pentru consolidarea managementului finanțelor publice, buna guvernare și lupta împotriva corupției și îmbunătățirea mediului de afaceri, scrie TV8.

 

„Acordurile fac parte din pachetul AMF de trei miliarde de euro pentru partenerii de extindere și de vecinătate, menit să-i ajute pentru reducerea efectelor recesiunii economice provocată de pandemia de coronavirus. Punerea în aplicare continuă și rapidă a acestor programe este o dovadă importantă a solidarității UE față de aceste țări într-un moment de criză fără precedent”, se spune într-un comunicat al instituției.

S-a convenit deja asupra memorandumurilor de înțelegere cu Albania, Georgia, Iordania, Kosovo, Moldova, Muntenegru, Macedonia de Nord și Ucraina. Patru din aceste documente au fost, de asemenea, semnate oficial: Kosovo, Moldova, Macedonia de Nord și Ucraina. Negocierile Memorandumurilor cu celelalte două țări – Bosnia și Herțegovina, Tunisia – sunt în curs de desfășurare.

Memorandumurile presupun acțiuni politice la care beneficiarii se angajează pentru a primi a doua tranșă de asistență. Aprobarea și semnarea memorandumurilor de înțelegere reprezintă un pas important către prima plată în cadrul programelor, care depinde de îndeplinirea pre-condițiilor politice, inclusiv de respectare a principiilor democratice, a drepturilor omului și a statului de drept. Țările beneficiare ar trebui, de asemenea, să beneficieze de un program de asistență financiară din partea FMI.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...