(foto) Colecția Muzeului Olimpic a fost completată cu un nou exponat. A fost adus drapelul de la Jocurile Olimpice din Moscova din 1980

olimpic 2

Un nou exponat a fost prezentat vizitatorilor în Muzeul Olimpic. Este vorba despre drapelul Olimpic care a fost purtat pe parcursul traseului Flăcării Olimpice ce a traversat Republica Moldova, având ca destinație Jocurile Olimpice de la Moscova din 1980.

Jocurile Olimpice de la Moscova (URSS) din 1980 au o strânsă legătură şi cu Moldova. Ștafeta Făcliei Olimpice a fost purtată de 368 de sportivi pe traseul Leușeni-Criva.

Jocurile Olimpice din 1980

Uniunea Sovietică a fost prima țară socialistă din Europa de Est care a organizat Jocurile Olimpice.

Statele Unite ale Americii a boicotat jocurile ca formă de protest la invazia Afganistanului de către armata sovietică în decembrie 1979. Decizia a fost urmată de 65 de state. Unele țări au susținut boicotul, dar au permis sportivilor să-și decidă singuri participarea.

Gimnastul Aleksandr Ditiatin a fost primul sportiv care a cucerit opt medalii la o singura ediție (trei aur, patru argint și un bronz).

După patru participări la Jocurile Olimpice pentru sportivii din Moldova, cea mai frumoasă împlinire a cunoscut-o Larisa Popova din Tiraspol. Deţinătoarea argintului olimpic de la Montreal şi-a înscris în palmares prima medalie de aur cucerită în ziua de 26 iulie împreună cu Elena Hlopțeva din Belarus, în proba de schif-două vâsle la canotaj.

Această ediţie nu avea să se termine doar cu o medalie pentru sportivii moldoveni. Gimnasta Stela Zaharova a intrat şi ea în posesia medaliei de aur la proba pe echipe, iar Svetlana Doljenco a cucerit medalia de argint la aruncarea greutăţii. La această ediţie a luat parte şi Valeriu Cacianov la proba decatlon.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente