image
Sursa foto: foto simbol

Agricultorii care au efectuat semănături de toamnă vor primi câte 1000 de lei pentru fiecare ha afectat de secetă

Agricultorii se ciocnesc cu o secetă fără precedent și se confruntă cu cea mai mare criză de când RM a devenit un stat independent. Este concluzia la care a ajuns șeful statului, Igor Dodon. Acesta a relevat că Guvernul intenționează să solicite un credit de urgență „în special pentru agricultori” de la Banca Mondială.

Șeful statului a reiterat că Guvernul a decis alocarea unui suport pentru 200 de mii de ha de teren pe care au fost efectuate semănături de toamnă de prima grupă. Astfel agricultorii care au fost afectați de secetă vor primi câte 1000 de lei pentru un ha. Totodată Guvernul planifică acordarea unui suport pentru 500 mii de ha semănate cu porumb și floarea soarelui.

„Se face evaluarea pentru a vedea cât de afectate de secetă sunt. Vom găsi surse pentru a-i ajuta și pe aceștia, dar trebuie să înțelegem că resursele bugetare sunt foarte reduse”, a spus Igor Dodon.

„Am discutat cu colegii de la Guvern și am decis să solicităm un credit de urgență de la Banca Mondială pentru a ajuta în special agricultorii. Dacă nu-i ajutăm în următoarele luni, mulți din ei nu vor supraviețui până la sfârșitul anului”, a relevat șeful statului.

Amintim că seceta hidrologică a afectat semănăturile pe tot teritoriul Republicii Moldova, iar experții în agricultură au reiterate necesitatea investițiilor în sisteme noi de irigare. Pentru aceasta ar fi nevoie de circa 135 milioane de euro. După estimările producătorilor agricoli, în acest an roada este mai mică cu 20-25% comparativ cu anul trecut.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: