Filip: PD cheamă PSRM, PAS și Platforma DA la discuții pe platforma parlamentară

Partidul Democrat invită forțele politice din țară la o întâlnire pe platforma parlamentară, în contextul efectelor pandemiei Covid-19, dar și ale secetei. La discuții sunt așteptați deputații din PSRM, PAS și Platforma DA.

„Anul acesta am fost loviți de pandemia Covid-19, sistemul medical face față cu greu, mediul de afaceri rezistă cu dificultate, părinții se întreabă cum și când vor reveni copiii în școli, în grădinițe, medicii noștri luptă în fiecare zi pentru viața și sănătatea noastră”. Anul 2020 a adus și o secetă care a pus pe brânci anumite sectoare ale agriculturii. Într-o țară în care aproape 30% din forța de muncă lucrează în agricultură, efetele pot fi catastrofale. Anul acesta avem și alegeri prezidențiale, așa că în loc să se concentreze pe rezolvarea problemelor, politicienii din toate taberele speculează la maxim toate aceste nenorociri și încearcă să adune dividente politice pe fiecare dintre ele”, a menționat liderul PD, Pavel Filip, în cadrul unui briefing de presă.

În acest context, democrații invită PSRM, PAS și Platforma DA la discuții în cel mai apropiat timp. „Situația este complicată, trebuie să fim sinceri și să o recunoaștem. Având în vedere aceste subiecte importante, care necesită un dialog între forțele politice responsabile, Partidul Democrat propune să aibă loc o întâlnire pe platforma parlamentară, în formatul PD-PSRM-PAS-Platforma DA”, a precizat Filip.

Agenda de discuții propusă de democrați ar urma să includă următoarele subiecte:

1. Situația gravă din agricultură provocată de secetă: „Agricultorii vor să vadă că în Parlament se discută constructiv și serios problemele lor. Împreună cu cei sincer preocupați de acest sector și cunoscători ai acestui domeniu, vom putea găsi o ieșire din situație care să mulțumească agricultorii”, susțin democrații.

2. Asigurarea desfășurării alegerilor libere și corecte: „Au existat în spațiul public îngrijorări și nemulțumiri privind modificarea codului electoral. Este important să ascultăm propunerile fiecărui partid în acest sens și să căutăm modalități concrete, pentru a ne asigura că alegerile vor fi transparente și cetățenii vor putea vota în bune condiții”.

3. Pandemia Covid-19: „Au răsunat până acum zeci de propuneri și idei, unele mai bune, altele mai puțin realiste, dar e cazul să le trecem în revistă pe toate și să vedem cum putem îmbunătăți situația. Mai multe minți bine intenționate vor genera soluții mai bune pentru oameni. Activitatea mediului de afaceri, anul școlar, redeschiderea grădinițelor, e important să vedem ce viziune are fiecare partid la aceste subiecte și să ne unim eforturile în acțiuni comune”.

„Acest dialog comun ar fi un semnal de normalitate, care să arate cetățenilor că dincolo de ceea ce ne separă, suntem capabili să dialogăm și să venim cu toții cu propuneri pentru a le face viața mai bună. Cred că e bine să le discutăm și să nu așteptăm până începe noua sesiune a Parlamentului”, a declarat Pavel Filip.

Liderul democrat a precizat că PD nu va participa la un dialog cu grupările Candu și Șor, iar orice format care va include aceste entități nu va fi acceptat de democrați.


Pub