Rezultatele vizitei președintelui Igor Dodon la Moscova: Facilități pentru tranportatori și negocieri privind Acordul de împrumut

Președintele Igor Dodon spune că în urma discuțiilor avute la Moscova, acesta a reușit să aducă mai multe facilități pentru agricultorii din Republica Moldova.

„M-am adresat oficial către conducere Federației Ruse pentru a obține un ajutor umanitar în formă de motorină pentru că această motorină să fie repartizate gratis agricultorilor Republica Moldova. Este vorba de este vorba de 40-50 de mii de tone de motorină. Sper foarte mult că acest subiect în timp apropiat va fi discutat și aprobată decizia finală din partea autorităților ruse. Ne-am dori ca acest suport să vină cât mai repede. Al treilea subiect discutat la Moscova ține de autorizațiile pentru transport este vorba de transportarea mărfurilor cu autocamioanele înregistrate în Republica Moldova. Aceste autorizații se finalizează pe parcursul următoarelor zile și am abordat și s-a decis ca o parte o parte din autorizație care erau pentru trimestrul patru pot fi repartizați acum pentru că exportatori din Republica Moldova se poate exporta mărfurile produse la noi în țară piața din Rusia.

În acest sens vreau să menționez că comerțul cu produse agroalimentare în primele cinci luni a unui curent au crescut cu 20% în relații cu Federația Rusă. Aceasta se datorează în primul rând facilităților pe care ni le oferă Rusia, o să mă refer la exportul fără taxe pe principalele produse agroalimentare, lucru pe care l-am convenit cu președintele Federație Ruse cu câțiva ani în urmă. Și vreau să spun că această decizie dă efect pozitiv pentru agricultorii din Republica Moldova, care după cum am menționat anterior economisesc anual 200-300 de milioane de lei deoarece nu achită taxele la intrare în Federația Rusă. Pentru primele cinci luni ale anului curent exportatorii în Moldova deja datorită acestei facilități au economisit 150 de milioane de lei”, a declarat Dodon.

Amintim că Igor Dodon săptămâna trecută a fost în Federația Rusă. Acesta spunea că trebui să se vadă cu mai mulți oficiali ruși.


Pub