Belarus: Un mort şi zeci de răniți la protestele de noaptea trecută

Belarus a anunţat, luni, victoria clară a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko la alegerile prezidenţiale, după o noapte marcată de manifestaţii antiguvernamentale la care poliţia a intervenit în forţă, relatează AFP, citată de News.ro.

Foto: Татьяна Зенькович / EPA / Scanpix / LETA

Potrivit datelor preliminare anunțate de Comisia Electorală Centrală din Belarus, Lukașenko a obținut 80,23% din voturi la alegerile prezidențiale, iar principala sa rivală, Svetlana Tihanovskaia a obținut 9,9% din voturile alegătorilor.

ONG-ul „Vesna” raportează că un tânăr a suferit un traumatism cranian fatal după ce a fost lovit de un vehicul în centrul oraşului Minsk, în timpul protestelor.

În Belarus au fost arestate cel puţin 300 de persoane implicate în manifestaţii, dintre care 152 la Minsk.

Duminică seară, mii de locuitori din Belarus au ieşit în stradă pentru a protesta, la scurt timp după apariţia rezultatelor unui sondaj la ieşirea de la urne care arăta că Lukaşenko a câştigat detaşat alegerile. Forţele de ordine au intervenit cu grenade cu efect acustic şi luminos, cu gloanţe de cauciuc şi tunuri de apă. O persoană a murit şi alte zeci au fost rănite.

Campania electorală 2020 a fost numită drept cea mai dură și cea mai „murdară” din istoria țării - peste 60 de observatori, activiști și jurnaliști, reținuți în ziua alegerilor.

În Belarus, o ţară cu 9,5 milioane de locuitori, ieri, 09 august, au avut loc alegeri prezidenţiale. Lukaşenko, care este la putere de mai bine de un sfert de secol, a avut-o ca oponentă pe Svetlana Tihanovskaia, care a reuşit să mobilizeze mulţimile în pofida represiunii.

Observatorii internaţionali nu au mai evaluat, de 25 de ani, alegerile din Belarus ca libere şi corecte.


Pub