Dispozitivul care detectează dacă ai sau nu coronavirus în doar 90 de minute

O companie mică de testare a ADN-ului din Marea Britanie, numită DnaNudge, a venit cu o mașinărie de dimensiunea unui toaster, care poate detecta noul tip de coronavirus în doar 90 de minute. Asta fără a fi necesară o analiză de laborator, scrie Playtech.ro.

Foto: UNIMEDIA

Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie a comandat deja 5.000 de aparate, precum și cartușe, pentru a începe testarea pacienților cu coronavirus, ca parte a unui contract de 211 milioane de dolari.

Cum a fost realizat dispozitivul

Mașinăria a fost proiectată inițial pentru a ajuta oamenii să-și adapteze dieta în funcție de ereditatea lor, potrivit Bloomberg. Însă fondatorul Christofer Toumazou, profesor la Imperial College London, a făcut o schimbare în contextul pandemiei în creștere.

„Visul meu a fost să aduc teste de acest fel consumatorului”, a declarat Toumazou, pentru Bloomberg. „Un test care poate demistifica și simplifica asta rapid – în loc să lase oamenii în îndoială – va fi foarte util”, adaugă el.

Tot de ce are aparatul nevoie este un tampon nazal sau o mostră de salivă, pentru a detecta urme de coronavirus. Poate detecta chiar și alte boli, precum gripa și o infecție cu un virus comun, numit „Respiratory Syncytial Virus (RSV)”, conform Bloomberg. De asemenea, acesta va anunța utilizatorul dacă a fost prelevat un eșantion adecvat sau dacă este necesar să fie prelevat un alt test.

Bloomberg nu a abordat, însă, acuratețea dispozitivului, despre care DnaNudge spune că ar putea fi utilă în triajul potențialilor pacienți cu Covid.

„Dacă aveți pe cineva despre care nu sunteți sigur dacă are Covid, puteți lua o decizie despre unde ar trebui să meargă acum”, a declarat Graham Cooke, un profesor de boli infecțioase la Imperial College London, pentru Bloomberg.

Testul rapid pentru Covid-19 cu precizie de 95%: rezultatul e gata în mai puțin de 2,5 ore

Alt test pentru Covid-19 a fost dezvoltat de Bosch și, în faza de cercetare în laborator, s-a dovedit atât rapid, cât și eficient. Conform companiei, testul rapid permite depistarea simultană a zece agenți patogeni respiratori pentru diagnosticarea diferențială și îndeplinește cerințele Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Testul rapid dezvoltat de Bosch este unul dintre primele teste de diagnosticare moleculară complet automatizate din lume. Acesta poate fi utilizat direct de către toate instituțiile medicale. În plus, o singură probă poate fi testată simultan nu doar pentru Covid-19, ci și pentru alte nouă boli respiratorii, inclusiv gripa tip A și B.

Noul test va fi disponibil în Germania din aprilie și, ulterior, pe piețele din Europa și din lume. Acesta este rezultatul colaborării dintre filiala Bosch Healthcare Solutions și compania de tehnologie medicală Randox Laboratories Ltd. din Irlanda de Nord.

Sursa: Playtech.ro.


Pub