(hartă) Consumați rațional resursele de apă! SHS prelungește Codul Galben de secetă hidrologică

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a extins luni Codul Galben de secetă hidrologică pentru următoarele patru zile și îndeamnă cetățenii să consume rațional resursele de apă.

Foto: UNIMEDIA

În legătură cu lipsa precipitațiilor și a temperaturilor ridicate, Serviciul Hidrometeorologic de Stat atestă Cod Galben de Secetă Hidrologică în râurile mici și bazinele acvatice din țară, în intervalul 3 august - 10 august 2020.

În acest context, SHS solicită agenților economici și populației să consume rațional resursele de apă.

Cod Galben de Secetă Hidrologică / Sursa:SHS

Potrivit SHS, seceta hidrologică este un fenomen hidrologic generat de factorii meteorologici și se atestă în bazine și sub-bazine acvatice, unde timp îndelungat se înregistrează temperaturi ridicate și precipitații scăzute.

Acest tip de secetă nu trebuie confundat cu seceta agrometeorologică, care se referă la rezervele de apă în sol, fapt care afectează direct vegetația și, în special, culturile agricole, atunci când se atestă. Cât ține de cea hidrologică, fenomenul este caracteristic perioadelor în care precipitaţiile lipsesc sau cad în cantități mici, încât râurile nu sunt alimentate direct cu ape pluviale.

Codul galben de secetă hidrologică se anunță în cazul când debitul apei în râuri atinge cote de 50% şi mai joase din norma multianuală, pe o durată de 5-7 zile. Atunci când seceta hidrologică se manifestă pe 80% din suprafaţa ţării, se anunţă seceta hidrologică pe întreg teritoriul ţării.

Сodul portocaliu de seceta hidrologică se emite în cazul în care debitul apei în râuri, pe o durată de 5-7 zile, atinge cote de 30% şi mai joase din media multianuală.

Rezultatul secetelor hidrologice are efect de ,,domino” care generează pagube directe și indirecte în domeniile economiei, societății și mediului.

Mai mult, seceta hidrologică determină reducerea efectivelor de animale, scăderea producţiei de energie electrică în hidrocentrale, disfuncţii în alimentarea cu apă a localităţilor și irigație etc.

Din punct de vedere social, seceta declanșează sărăcia, în special în rândul populaţiei rurale. Acest fapt se explică prin interdependența venitului și bunăstării familiilor de la sate de prelucrarea pământurilor și strângerea roadei. Crizele de produse, mână la mână cu cele financiare, afectează la început familiile, comunitatea, apoi, prin extindere, se manifestă în amploare la nivel regional sau naţional.


Pub